Karadžič bude moct navštěvovat kurzy umění nebo tenis

Haag - Možná už zítra se zavřou dveře haagské cely za Radovanem Karadžičem. Bývalého předáka bosenských Srbů čeká soud mimo jiné za podíl na masakru osmi tisíc lidí ve Srebrenici. V pondělí mají o jeho odvolání rozhodnout srbští soudci a pak i vláda. Čeká se, že ho i přes protesty nacionalistů vydají.

Cela Radovana Karadžiče v Haagu bude mít 15 metrů čtverečních, vlastní toaletu, umyvadlo i televizi. Vězeň může chodit na kurzy dějin umění, cizích jazyků nebo si zahrát ping pong nebo tenis s ostatními obžalovanými. „Tribunál je připravený, obžalovaného už očekáváme,“ říká mluvčí Mezinárodního soudního tribunálu Nerma Jelačičová.

Karadžičův obhájce se snaží vydání zdržovat, jak jen to jde, přesto plán na převoz už je hotový. „Vše proběhne inkognito. Přijedou tři auta s černými skly, aby novináři nepoznali, ve kterém sedí. Pak ho letadlo převeze do Nizozemska,“ popisuje právník Karadžiče Svetozar Vujačić.

Haag Karadžiče přivítá sedm let poté, co tam přistál bývalý jugoslávský prezident Slobodan Miloševič. Scheveningen u Severního moře pro něj nebude vězením, ale zadržovací celou s balkánskou kuchyní a posilovnou. Na oboje bude mít dost času, čeká se, že proces potrvá přes dva roky. „Využije publicity, neuvidíme tak administrativní soud, jak by měl vždy a správně v Haagu vypadat,“ míní expert na válečné soudy Simon Jennings.

Třiašedesátiletému Karadžičovi hrozí čtyřicetiletý trest. Hájit se bude sám. Dají se tak čekat stejné scény, jako v případě Slobodana Miloševiče. „Jsme proti tomu, aby se hájil sám, jeho případ je velmi složitý, měl by mít zkušené obhájce,“ tvrdí mluvčí žalobce haagského tribunálu Olga Kavranová.

Nadstandardní podmínky si může Karadžič užívat do konce procesu. Jestli ho uznají vinným, přesunou ho do výrazně tvrdší káznice.