Soud s entomology zadrženými v Indii je plánován na 12. srpna

Dardžiling  - V pátek večer byli po více než měsíci na kauci z vězení propuštěni čeští entomologové Emil Kučera a Petr Švácha. V Indii je ovšem ještě čeká obžaloba a soud. Podle informací českého velvyslance v Indii Hynka Kmoníčka by proces mohl proběhnout 12. srpna. Vědci mohou zcela volně komunikovat s domovem, pouze je jejich pohyb omezen na Dardžiling. Také se musí dvakrát týdně hlásit na úřadech.

„Cítíme se dobře, pokud jde o náš zdravotní stav, tak žádné potíže nemáme. Samozřejmě jsme rádi, že jsme více než po měsíci venku z vězení. Rád bych řekl, že se k nám všichni chovali velmi přívětivě, učinili tak pro nás pobyt ve vězení daleko snesitelnější, než jinak mohl být,“ popsal pocity po propuštění biolog Švácha.

Soud s vědci by měl začít 12. srpna. Do té doby by měly všechny strany předložit své důkazy. České zastoupení v Indii bude entomologům pomáhat především v tom, aby se do Indie dostaly všechny důkazy o tom, že se skutečně jedná o vědecké pracovníky, jejichž jediným důvodem pobytu v Indii byl vědecký výzkum.

Ohledně kauce panují nejasnosti

„Kauce je jednou ze záhad tohoto případu. Činí tři tisíce rupií na osobu, což je přes tisíc korun, ovšem informace máme z druhé ruky. Není tím pádem ani jasné, jestli kauce byla, nebo nebyla zaplacena, u koho nebo kým,“ prohlásil Kmoníček.

V Česku se o Šváchovi s Kučerou objevily informace, že nabízeli brouky na prodej a že je Švácha součástí gangu, který pašuje hmyz do Číny. Oba entomologové tyto informace důrazně popřeli. Kučera upřesnil, že na jeho internetových stránkách se opravdu nachází nabídky, ale pouze k výměně brouků.

Kolegové po celém světě podepisují petici na podporu svých spolupracovníků. V současné době se pod výzvu podepsalo přes 1600 lidí. „Indie je demokratickým státem a jejich soudy jsou nezávislé. Proto věřím, že přelíčení dopadne konstatováním, co se stalo, a odmítnutím toho, co se nestalo,“ uzavřel český velvyslanec v Indii.

Vydáno pod