Kalifornie hoří, živel ohrožuje Yosemitský park

Los Angeles - Kalifornie se potýká s rozsáhlými požáry. Plameny ohrožují i Yosemitský národní park. Shořelo už víc než sedm tisíc hektarů lesa a několik domů, další jsou v ohrožení. Úřady proto evakuují jejich obyvatele. Hasiči mají pod kontrolou ale asi jen pětinu plamenů. Problémy dělá hlavně členitý a špatně přístupný terén.

Do boje proti ničivému živlu bylo vysláno 2000 hasičů, 200 požárních vozů, 12 hasících letadel a 12 vrtulníků. Mluvčí hasičů Karen Guilleminová bez dalšího upřesnění uvedla, že požár vznikl podle všeho v pátek při jisté střelbě na terč. Oheň zachvátil území o rozloze více než 100 kilometrů čtverečních a zničil už nejméně 40 budov.

Podobný požár tu nebyl zaznamenán za posledních 100 let, což je podle kalifornské lesní a požární ochrany jeden z důvodů, proč se chová tak nevypočitatelně. Úřady preventivně přerušily dodávky elektrické energie do parku a jeho okolí, aby spadlé dráty neohrožovaly hasiče. Hotely a restaurace si elektřinu obstarávají pomocí generátorů.

Kalifornie se potýkala s rozsáhlými požáry již v červnu, kdy plameny zničily přes 3400 kilometrů čtverečních porostu a nejméně 100 domů. S více než 1700 požáry tehdy bojovalo na 20 tisíc hasičů.

Jižní Mexiko se zase potýká se záplavami, které způsobil hurikán Dolly. V hornatých oblastech stále prší. Záchranáři na lodích a ve vrtulnících evakuují stovky domů.  Několik lidí voda spláchla a stále se pohřešují. Silnice v postižené oblasti jsou uzavřené.