Záplavy sužují východní Evropu i Japonsko

Minsk - Nejhorší záplavy za posledních sto let si na západě Ukrajiny vyžádaly 22 životů. Mnoho lidí se pohřešuje. Přes 20 tisíc osob muselo opustit své domovy. Voda zaplavila 40 tisíc domů. Problémy jsou i na severu Rumunska. Tam úřady hlásí 5 mrtvých a rozsáhlé výpadky proudu. Na Slovensku se naopak situace po velké vodě uklidňuje. Záplavy ohrožují i Japonsko, kde úřady kvůli velké vodě evakuovaly 50 tisíc lidí.

Záplavy na Ukrajině způsobily smrt 22 lidí, z toho šesti dětí. A číslo zřejmě nebude konečné. Mnoho lidí se pohřešuje. Zaplaveno zůstává 34 tisíc hektarů půdy. Prezident Juščenko proto vyzval veřejnost, aby postiženým poskytla pomoc. „Je to tragédie rozměrů, jaké tu nikdy nebyly,“ prohlásil prezident. Materiální škody se odhadují na více než 100 milionů eur (přes 2,4 miliardy Kč).

S povodněmi v těchto dnech bojují také na Slovensku a v Rumunsku. Zatímco na východním Slovensku se situace již uklidnila a pracuje se na odklízení škod, sever Rumunska se stále potýká se stoupající vodou, která si vyžádala nejméně pět lidských životů. Přes 12 tisíc lidí muselo být ze zasažených oblastí evakuováno a 20 tisíc jich je bez elektřiny.

Ukrajina

● 22 obětí
● 34 000 ha zaplavené půdy
● škody pře 100 milionů eur

Rumunsko

● 5 obětí
● 12 000 lidí evakuováno
● 20 000 lidí bez elektřiny

Japonsko

● 50 000 lidí evakuováno
● 500 domácností bez elektřiny

Mohutné lijáky také zaplavily Japonsko. Velká voda přinutila úřady evakuovat přes 50 tisíc lidí. Z břehů se vylila řeka Asano, bahnitá voda během několika málo hodin zaplavila domy ve městě Kanazawa (300 kilometrů severozápadně od japonské metropole Tokia), tamní úřady následně nařídily evakuaci.

Jakmile po pár hodinách voda začala klesat, lidé se začali vracet do svých domovů. Asi 500 domácností zůstalo dočasně bez dodávek elektrického proudu. Voda ze záplavových lijáků postihla i sousední prefekturu Tojama. Vyvolala sesuv půdy nedaleko tunelu, do něhož mířil 53letý řidič. Ten vyvázl s četnými zlomeninami.