Podle leteckého experta trhlinu v letadle pravděpodobně nezpůsobila kyslíková lahev

Praha/Manila - Vyšetřování příčin vzniku třímetrové díry v trupu Boeingu 747, kvůli které musel stroj směřující z Hongkongu do Melbourne nouzově přistát na Filipínách, ukazuje na to, že incident mohl způsobit výbuch kyslíkové lahve. Letecký publicista Martin Velek ale tento scénář považuje za nepravděpodobný. Letecká společnost Quantas navíc hlásí další závadu, už druhou během čtyř dnů. Stroj na cestě z Adelejd do Melbourne se po startu musel vrátit, když se mu nezavřela dvířka od podvozku. Podle mluvčího nebyli cestující ani na okamžik v ohrožení.

Podle leteckého publicisty, který komentoval první závadu, je jisté jediné, z paluby letadla australské společnosti Quantas Airways zmizela láhev s kyslíkem, avšak Velek ve Studiu ČT24 zdůraznil, že otázkou zůstává, zda láhev samotná vybuchla, a tím vytvořila v trupu letounu díru, nebo zda byla příčina detonace jiná a láhev zmizela, až když exploze vytvořila trhlinu v plášti stroje.

Letecký publicista: Mohlo jít o explozi v zavazadlovém prostoru

„Je dost překvapivé, že by sama o sobě láhev bouchla. Kdyby se uvolnil kyslík, mohlo by to mít dalekosáhlé následky, protože, jak je známo, v kyslíkové atmosféře dochází ke snadnému hoření. To znamená, že kdyby to byl výbuch kyslíkové lahve, myslím, že by to mělo pro letadlo vážnější následky. To je můj názor a nemusí to tak být,“ uvedl Velek.

Podle něj po výbuchu zmizel kus nenosné konstrukce, který tvoří přechod mezi trupem a křídlem. To by prý nasvědčovalo tomu, že šlo o detonaci v oblasti nákladového prostoru, kde byla uložena zavazadla.

Další variantu, která naznačovala, že nehodu mohl způsobit špatný technický stav 17 let starého letadla a s tím související koroze, Velek nepodpořil. Experti zkoumající poškozený letoun už vyloučili, že by šlo o teroristický útok. Přesnou příčinu vzniku třímetrové trhliny v trupu letadla ale potvrdí až závěry vyšetřování.

K incidentu došlo 25. července. Boeing 747 australských aerolinií Qantas Airways s 365 cestujícími na palubě nouzově přistál na Filipínách. V trupu letadla, které směřovalo z Hongkongu do australského Melbourne, se po výbuchu objevila zhruba třímetrová trhlina a v kabině prudce klesl tlak. Nikdo z cestujících a 19 členů posádky nebyl zraněn.