Čína zostřuje před olympiádou bezpečnostní opatření

Peking - Čínský bezpečnostní aparát je před nadcházející olympiádou v Pekingu na nohou. O návštěvníky a sportovce se bude starat 180 tisíc policistů, vojáků a příslušníků jednotek rychlého nasazení. Chtějí tak předejít možnému teroristickému útoku a udržet ve městě během olympijských her pořádek.

Vláda připravila obří bezpečnostní opatření. Na všech příjezdových cestách do města stojí zátarasy. Hlídkují na nich ozbrojení policisté se služebními psy. „Máme obrovskou odpovědnost a jsme pod velkým tlakem. Léta jsou tu velmi horká. Policisté musí tyto podmínky vydržet a odvádět v nich tu nejlepší práci pro zabezpečení olympijských her,“ popisuje policista Wang Ťün.

V Pekingu v současnosti hlídkuje 80 tisíc policistů. Lidé přijíždějící do hlavního města se musí identifikovat a podstoupit osobní prohlídku. Zvláštní pozornost věnuje policie nákladním vozidlům, prohledává je, jestli se v nich neukrývají výbušniny.

Ve vestibulu metra policisté kontrolují každé zavazadlo. Lidé v Pekingu tvrdí, že jim časté kontroly nevadí. „Ten, kdo má nekalé úmysly a chce ublížit jiným, bude odhalen. Přísná bezpečnostní opatření jsou během olympiády potřebná, proto je podporujeme,“ říká jeden z obyvatel Pekingu.

Speciální jednotky o síle až 100 tisíc mužů mají město ochránit před možným biochemickým nebo nukleárním teroristickým útokem. V blízkosti stadionů už umístily protiletecké rakety.

Záruku bezpečného průběhu olympijských her si čínská vláda dala jako hlavní úkol. Vedle teroristů bezpečnostní složky varují i politické kritiky, disidenty a demonstranty. Kdokoliv naruší harmonický průběh her, bude tvrdě potrestán.