Na světě je první raketoplán pro vesmírné turisty

Los Angeles - Společnost Virgin Galactic představila světu raketoplán, který má už za dva roky vozit turisty do vesmíru. Vždy šesti najednou dopřeje radost z dosažení vesmírného prostoru a z krátkého stavu beztíže. Ceremoniál proběhl na základně v Mohavské poušti.

Pozvaní hosté na představení nového báječného létajícího stroje obdivují Bílého rytíře II. Skládá se z mateřské lodi, která obstará start, a z modulu Space Ship Two, jemuž se v patnácti kilometrech nad zemí zapnou motory. Pak dosáhne míst, která jsou už oficiálně vesmírem.

„Na ten nápad mě přivedl Stephen Hawking, když vysvětloval, že lidstvo nemá jinou naději, než co nejrychleji kolonizovat vesmír a dělat totéž, co na zemi, ale lépe. V polovině století nás bude 9 miliard, končí éra ropy a s rychlými změnami klimatu je nezbytné vesmír využít nejen ke komunikaci. Věřím, že jednou bude pro naši planetu díky solárním satelitům zdrojem energie,“ říká britský podnikatel Richard Branson, majitel Virgin Galactic.

Pohled na modrou planetu za tři miliony korun

Před pomocí planetě jako takové ale stroj povozí turisty. Dostanou se 110 kilometrů nad zem, odkud budou moci pozorovat černočernou hlubinu vesmíru i zakřivení modré planety. Po pěti minutách beztíže se k ní klouzavým letem vrátí.

Zálohu na dvě a půl hodiny adrenalinu už složilo 250 zájemců. Zpáteční letenka stojí v přepočtu tři miliony korun. Prvním soukromým strojem za hranicí atmosféry byl před čtyřmi lety prototyp Space Ship One. I pod ním byli podepsaní stejní hráči - multimilionář Richard Branson a průkopník leteckého konstruktérství, Američan Burt Rutan.