Na příštího amerického prezidenta čeká rekordní schodek rozpočtu

Washington - Bushova nástupce čeká rekordní rozpočtový schodek 482 miliard dolarů. Podle nových předpovědí Bílého domu nebude schodek 407 miliard dolarů, ale 482 miliard. Dojde tedy zřejmě k pokoření rekordního schodku z roku 2004 - ten byl 413 miliard dolarů. Na nárůstu schodku se podílí zpomalování ekonomiky, kterou brzdí rostoucí ceny potravin a pohonných hmot, což ve výsledku znamená menší daně.

Hlavní kandidáti amerických prezidentských voleb pokračují v kampani. Republikán John McCain (71) se musel zpovídat ze zdravotního stavu. Lékaři mu při běžné kontrole v Phoenixu odstranili drobný kožní nádor. McCain měl v minulosti rakovinu kůže.

Demokrat Barack Obama vede po zahraničním turné před svým soupeřem už o 9 procent. Informaci zveřejnil Gallupův institut. To je nejvíce od března, kdy institut začal jejich preference srovnávat.

Autor průzkumu Frank Newport říká: „Klíčová otázka zní, zda jde o krátkodobý úkaz, jak se stává v souvislosti s velkou publicitou například při nominačních sjezdech, nebo zda Obamovo vedení přetrvá.“

Obama se v reakci na zprávu Bílého domu o rostoucím schodku státního rozpočtu sešel s týmem poradců k diskusi o slábnoucí ekonomice. K podobnému kroku se uchýlil i republikánský kandidát John McCain.

Ať už v listopadových prezidentských volbách zvítězí Obama nebo McCain, je jisté, že příští prezident bude muset čelit rostoucím cenám potravin, pohonných hmot a také zvyšující se nezaměstnanosti či alespoň nejistotě, zda si lidé zaměstnání udrží.