Britští vědci zkoumají chlupy patřící údajně yettimu

Londýn - Dvě britské laboratoře testují DNA na chlupech získaných v indické džungli. Ty by údajně mohly patřit bájnému yettimu a podle prvních zkoušek vykazují lidské i opičí charakteristiky. Chlupy jsou dlouhé 3 až 4 centimetry, tlusté, drsné a vlnité.

Podle experta na primáty Iana Redmonda mají tyto chlupy podobné znaky jako ty, které přivezl sir Edmund Hillary, první člověk, který v roce 1953 dosáhl vrcholku Mount Everestu. Při pozorování mikroskopem na nich lze pozorovat vlastnosti blízké lidským a orangutaním chlupům, dodal. „Tyto chlupy jsou záhadou. Mohly by pocházet od neznámého druhu. O tom nám mohou při troše štěstí více napovědět právě testy DNA,“ řekl Redmond.

Než se vzorek dostal do rukou vědců, měl za sebou dlouho cestu. Chlupy přivez z Indie redaktor BBC Alistair Lawson, který Redmonda kontaktoval a informoval také Oxford Brookes University. Novinář získal chlupy od Inda Dipu Maraka, který věří v existenci yettiho. Ten je nalezl v hluboké džungli ve státě Méghálaj na severovýchodě Indie, kde jej jeden lesník informoval, že zde toto stvoření v roce 2003 tři dny po sobě spatřil.