Šíité slaví ve stínu sebevražedných útoků

Bagdád - V bagdádské šíitské čtvrti Kázimíja dnes vrcholí svátek na uctění památky imáma Músy Kázima. Kolem zlaté mešity na severu města se shromáždily stovky tisíc šíitů. Ve městě panují přísná bezpečnostní opatření poté, co se v pondělí v davu poutníků odpálily dvě atentátnice a zabily 32 lidí. Šlo o jeden z nejkrvavějších dnů posledních týdnů.

V Kázimíji bylo rozmístěno na pět tisícovek policistů a vojáků. Čtvrť je uzavřena, automobily sem nesmějí a pěší, zejména ženy, jsou přísně kontrolováni.

Uctívaný mučedník Músa Kázim je pohřben ve zlaté mešitě. Sedmý z dvanácti šíitských imámů byl podle legendy v roce 799 otráven v bagdádském vězení, kam ho nechal uvrhnout abbásovský chalífa Hárún Rašíd. Šíité jeho památku velmi uctívají a připomínají si ji u jeho mauzolea na severu metropole. Poutníci se často stávají terčem útoků ze strany radikálních sunnitů, mezi něž patří i teroristé ze sítě al-Káida. Vyznavači sunnitské větve islámu považují šíity za odpadlíky od víry.

Nejvíce obětí si pouť ke zlaté mešitě vyžádala v roce 2005, kdy mezi věřícími na jednom z mostů vypukla panika po rozšíření zprávy, že v davu jsou sebevražední atentátníci. Tisícovka lidí se tehdy utopila nebo byla ušlapána.

Šíitští poutníci v v Bagdádu
Zdroj: ČT24