Bush chce zlegalizovat pobyt amerických jednotek v Iráku i po vypršení mandátu

Washington - Koncem roku končí mandát USA pro pobyt amerických jednotek na území Iráku, současný prezident George Bush chce ale americké vojáky stůj co stůj v Iráku udržet. Připravuje proto novou dohodu USA a Iráku o strategickém partnerství, která by další pobyt jednotek zlegalizovala. Podle profesora mezinárodních vztahů z Bostonské univerzity Igora Lukeše ale není do budoucna jasné, kdo a jak bude tuto smlouvu naplňovat.

Mandát pro pobyt amerických vojáků na území Iráku skončí prvním dnem roku 2009. Podle velitele americké armády v Iráku generála Davida Petraeuse do tohoto data irácké bezpečnostní síly budou schopny převzít zodpovědnost za bezpečnost v celé zemi. Současná americká administrativa se ale pozice v Iráku nechce vzdát. Americký prezident George Bush proto chystá dohodu o strategickém partnerství.

„Bush chce vytvořit nějakou právnickou platformu, na jejímž základě by americká vojska mohla zůstat v zemi a udržovat jakousi rovnováhu sil,“ říká Igor Lukeš a dodává, „Bush se pokouší, aby měl deštník, pod který by mohl schovat opravdovou realitou, která je, že Spojené státy vojensky okupují cizí zemi.“

Podle Lukeše proto teď potřebují USA pobyt svých vojáků v Iráku od roku 2009 zlegalizovat souhlasem suverénní vlády v Bagdádu. Pokud by ale k uzavření takové dohody došlo, není zatím jasné, kdo a jak ji bude naplňovat. V Americe se totiž počátkem roku 2009 vymění prezident a s ním i  administrativa. A oba kandidáti na prezidenta, demokrat Obama i republikán McCain, se vyslovili pro stažení amerických jednotek z Iráku. Obama toho chce dosáhnout za 16 měsíců vlády, McCain konkrétní časovou hranici neudal.

V Iráku by mohl po odchodu Američanů vládnout chaos

80 % obyvatel USA

se domnívá, že prezident Bush je jedním z nejhorších prezidentů v historii

Zatím tedy není jasné, zda smlouva získá na obou stranách podporu, a pokud by se tak stalo, není po výměně na postu amerického prezidenta jasné, zda bude mít dohoda vůbec nějakou budoucnost.

Igor Lukeš: \"Realitou je, že USA vojensky okupují cizí zemi.\"
Zdroj: ČT24