Srbové pokládají Karadžiče za hrdinu

Bělehrad - Odhalený zločinec Radovan Karadžić má stále hodně příznivců, kteří navíc neváhají dávat svou podporu najevo. Vytrvale ho hájí i většina lidí, se kterými se setkal během svého života pod falešnou identitou. Na včerejší demonstraci ho přišlo podpořit asi 15 tisíc Srbů. Většina z nich si myslí, že mezinárodní haagský tribunál, ke kterému byl dnes Karadžić ze Srbska převezen, je nespravedlivou institucí.

Radovan Karadžić čelí obvinění z nejtěžších válečných zločinů. Pro mnoho lidí v Srbsku ale zůstává hrdinou. Radovana Karadžiče zatkla srbská policie minulé úterý. Od té doby se nacionalisté denně scházejí v centru Bělehradu. Vládu označují za zrádkyni. Nelíbí se jim rozhodnutí vydat obžalovaného mezinárodnímu soudu do Haagu.

„Nacionální separatistické tendence jsou v Srbsku stále velmi silné, radikálové a nacionalisté jsou zklamáni, že byl Karadžić zatčen a předán. Srbské úřady se ale brání, že jen plnily svou povinnost,“ uvedl ve Studiu ČT24 redaktor srbské redakce Rádia Svobodná Evropa Drago Stavljanin. Podle něj v Srbsku dosud převládá názor, že haagský tribunál je vůči Srbům nespravedlivý.

Karadžičův příznivec:

„Karadžić je symbolem odporu proti americké diktatuře.“

I proto nadále Srbové Karadžiče podporují. „Karadžić je symbolem odporu proti americké diktatuře. Tedy diktatuře Bushe, Evropské unie, Sarkozyho a dalších obhájců nezávislosti Kosova,“ říká jeden z jeho příznivců.

Teď půjdou úřady po Mladičovi

„Srbové by se neměli cítit zodpovědní za to, co udělal. Dokud nevyjde skutečná pravda najevo, budou ho podporovat,“ tvrdí zase jeden z hostů kavárny na okraji Bělehradu, kam často Karadžić chodil, když se skrýval a vydával se za léčitele. Další host doplňuje: „Lituji toho, že jsem nevěděl, že to je Karadžić. Kdybych to věděl, tak bychom ho chránili a nedali.“ Na stěnách kavárny visí Karadžičovy fotografie hned vedle obrázků generála Mladiče a bývalého jugoslávského prezidenta Miloševiče. Všechny tři haagský tribunál obvinil z genocidy.

O dopadení Mladiče nyní budou úřady ještě více usilovat, z trojice zločinců je totiž jediný, kdo spravedlnosti stále uniká. Podle Stavljanina se teď odehrají dva možné scénáře. Buď prý bude Mladić díky informacím bezpečnostních sil rychle dopaden, nebo se ze zatčení Karadžiče poučí a začne se ještě účinněji skrývat.

Ratko Mladić a Radovan Karadžić
Zdroj: ČT24