Bývalý vyjednavač o radaru novým ruským velvyslancem v USA

Moskva - Zkušený kariérní diplomat, jeden z vyjednavačů o americkém protiraketovém štítu a náměstek ministra zahraničí Sergej Kisljak bude novým ruským velvyslancem v USA. Jeho předchůdce Jurij Ušakov povyšil na druhého nejdůležitějšího muže vlády Vladimira Putina.

Sedmapadesátiletý Kisljak je absolventem prestižního ruského institutu MGIMO a v diplomatických službách je od roku 1977. Spolupracovník ČT Libor Dvořák se domnívá, že Kisljak bude mužem na svém místě, protože pracoval na několika velvyslanectvích a diplomatických zastoupeních Sovětského svazu a později Ruska, byl ve strukturách OSN, stálým zástupce Ruska u NATO a v USA má skvělé osobní kontakty. Na ministerstvu zahraničí vedl resort bezpečnosti a odzbrojení, později byl jmenován jedním z náměstků ministra zahraničí. Účastnil se také jednání o americkém protiraketovém štítu v Evropě a o íránském jaderném programu.

Kisljakův předchůdce Ušakov působil ve Washingtonu devět let a v červnu se stal blízkým spolupracovníkem nového premiéra Vladimira Putina. To podle Dvořáka pomůže Putinovi posílit pozice v zahraniční politice na úkor nového prezidenta Dmitrije Medveděva. Putin podnikne vše pro to, aby ho bylo i vidět na mezinárodní aréně, byť je zahraniční politika doménou prezidenta, říká Dvořák.

Skutečnost, že se Kisljak účastnil jednání o americkém protiraketovém štítu ve střední Evropě, který je jedním z kritických bodů rusko-amerických vztahů, je podle Dvořáka spíše náhoda. O jeho jmenování na klíčový post ruské diplomacie prý spíše rozhodla jeho špičková diplomatická kvalifikace.