V Bosně odsoudili sedm Srbů za genocidu

Sarajevo - Soud pro válečné zločiny v Sarajevu dnes poslal za genocidu do vězení na 38 až 42 let sedm bosenských Srbů. Podíleli se na vraždách Muslimů ve Srebrenici v roce 1995. Celkem tam tehdy zahynulo až osm tisíc bosenských Muslimů. Další čtyři Srby dnes soud zprostil obvinění.

„Obžalovaní při plném vědomí popravili stovky Muslimů s cílem vyhladit muslimské obyvatelstvo Srebrenice,“ zdůvodnil soud výši trestů. Sedm odsouzených se podle něj také podílelo na vyhnání 25 000 muslimských žen, dětí a starců ze Srebrenice.

Pro matky a sestry obětí je i dlouholetý žalář odsouzených výsměchem. „Jsem smutná, že bosenské zákony nemají trest smrti. Aby tihle mohli zemřít, aby nemohli mít syny. Jejich sémě měli pohřbít," říká Bakira Hasečičová z organizace Ženské oběti války.

Šlo o první případ týkající se Srebrenice, který se projednával v Bosně, a první týkající se genocidy. Předchozí takové kauzy řešil Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu. Ten má už brzy soudit i někdejšího vůdce bosenských Srbů Radovana Karadžiče. Zatykač kvůli genocidě a dalším zločinům vydal i na vojenského velitele Ratka Mladiče, ten je ale stále na útěku.