V povodí Morávky odstraňují nebezpečnou křídlatku

Ostrava - V Moravskoslezském kraji v těchto dnech pokračuje v povodí Morávky likvidace křídlatky. Rostlina zabírá pod Beskydami až 350 hektarů plochy. Tento agresivní plevel vytlačuje původní vegetaci a způsobuje erozi půdy. Likvidace křídlatky je největším projektem Moravskoslezského kraje v oblasti ochrany přírody a krajiny.

Projekt pokračuje už druhým rokem a celkové náklady na odstraňování této rostliny budou 28 milionů korun, kraj na něj z evropských fondů získal asi 20 milionů korun. „Unikátnost projektu spočívá například i v tom, že získal podporu v konkurenci asi sedmi set žádostí z celé Evropské unie,“ uvedl náměstek hejtmana Pavol Lukša.

V průběhu loňského roku bylo ošetřeno asi 173 hektarů z celkové plochy, na které se křídlatka v povodí Morávky vyskytuje. Rostlina se odstraňovala mechanicky, postřikem nebo vpichováním herbicidů. Křídlatka má velmi dlouhý kořen, pokud se nezničí, zůstane s ní problém i nadále. Likvidace probíhá ve čtyřletých cyklech.

„Při kontrole ošetřených ploch na začátku tohoto roku již bylo možné pozorovat účinek zásahu. Křídlatka se na těchto plochách obnovuje výrazně méně, na některých místech téměř vůbec,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Tomáš Kotyza.

Podle Bartáka se budou letos znovu ošetřovat místa, na nichž se křídlatka loni odstraňovala. Pro likvidaci rostliny je potřeba, aby nepršelo a nefoukal vítr. Odstraňuje se až do prvních mrazů, tedy zhruba do poloviny října. Cílem čtyřletého krajského projektu je vyhubení křídlatky v povodí Morávky až na deset procent současného výskytu.

Křídlatka je agresivní plevel podobný bolševníku, který vytlačuje původní vegetaci, způsobuje erozi půdy a dorůstá do čtyřmetrové výšky. Podle Lukši nestačí pro vyhubení plevele sehnat pouze peníze na jeho likvidaci. „Musíte jít do terénu přesvědčit samosprávy obcí a vést osvětu,“ uzavřel.

Herbicidní postřik
Zdroj: ČT24