Američtí vojáci se do konce roku musejí stáhnout z Ekvádoru

Manta - Od roku 2009 už Američané nebudou smět v Ekvádoru využívat vojenskou základnu, oznámila to dnes ekvádorská vláda. Zatím na území Ekvádoru působí asi 3 stovky Američanů, pobyt na zdejší vojenské základně jim umožnila smlouva, které ale koncem roku vyprší platnost a ekvádorské úřady ji neplánují prodloužit ani obnovit.

Ekvádorské úřady dnes oznámily, že Američanům neprodlouží smlouvu, díky které mohli být na území jihoamerického státu přítomni. Američané na vojenské základně v Mantě přitom byli velmi úspěšní v boji proti obchodníkům z drogami.

Základna americké armády v Ekvádoru

  • pobyt Američanů zajišťuje do konce roku 2009 smlouva podepsaná 12. listopadu 1999
  • působí zde 300 amerických vojáků
  • americké jednotky pomáhaly v boji proti obchodu s drogami

Ze základny totiž pravidelně vyrážela letadla, která monitorovala oblast východního Pacifiku. Díky tomu se podařilo zadržet až 60 procent drogových dodávek, které tudy směřovaly. Tyto lety budou ale muset Američané ukončit už v srpnu 2008, do konce roku se pak budou muset z území Ekvádoru úplně stáhnout.

Smlouva o pobytu amerických vojáků v Ekvádoru platila téměř 10 let, byla podepsána 12. listopadu v roce 1999. V současnosti působí na základně v Mantě asi 300 vojáků z amerického letectva a námořnictva.

Washington oznámil, že bude rozhodnutí Ekvádoru respektovat. Americká armáda prý také nebude usilovat o vznik americké vojenské základny jinde v Jižní Americe.

Vydáno pod