Na Měsíc se možná podívají i Češi

Praha - Přesně před 37 lety přistálo na Měsíci Apollo 15, po roce 2020 to mohou být třeba Češi. Na začátku července totiž zástupci České republiky podepsali s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA) smlouvu o přistoupení k této mezivládní výzkumné a vývojové organizaci. Pokud smlouvu schválí parlament, stane se Česko řádným členem ESA. Jestliže se najde i excelentní astronaut české národnosti, může se do vesmíru podívat také domácí vlajka.

Přesnější podobu svého měsíčního výletu už zná Americký Národní úřad pro letectví a vesmír NASA. Vesmírné týmy plánují přistání na Měsíc s lidskou posádkou na rok 2020, trvalá základna je pak v plánu o 4 roky později. NASA oznámila, že chystá postavit na Měsíci základnu nejen pro výzkum vzorků zdejších hornin a další studování vesmíru, ale také pro těžbu vzácných surovin.

Známo je již také umístění měsíční základny, a to v oblasti pólů. Větší šance má jižní pól, neboť zde nikdy nezapadá Slunce, které je možno využít jako zdroj energie. Navíc je zde podle průzkumů větší naděje na nalezení vzácného a důležitého zdroje - vody.

Jak uvedl Jan Kolář, ředitel České kosmické kanceláře, na rozdíl od Apolla nezůstane posádka na Měsíci pouhé tři dny, ale doba pobytu se bude postupně prodlužovat až na několik týdnů: „Další expedice na Měsíc by už nebyla kopií Apolla, bylo by to něco jiného. Především by se tam najednou přemístilo více lidí a hlavně by tam měli zůstat déle.“