Karadžić poprvé před soudem: Genocida, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti

Haag - Bývalý bosenskosrbský vůdce Radovan Karadžić, který dnes poprvé stane před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii, vyslechne v 16:00 obvinění z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Obžaloba má celkem 11 bodů. Čtení obžaloby bude ČT24 vysílat v přímém přenosu od 15:50. Bývalý vůdce bosenských Srbů bude mít právo vyjádřit se ke každému bodu, respektive sdělit, zda se cítí vinen, či nevinen, během třiceti dní. Čeká se, že měsíční lhůtu plně využije. Podle zatím dostupných informací nebude mít obhájce, pouze právní poradce, a chce se podobně jako bývalý srbský prezident Slobodan Milošević hájit sám. Vazební cela mu k přípravě poskytuje veškeré pohodlí.

Poté, co byl Karadžić dopraven do Scheveningenu na předměstí Haagu, vystoupil hlavní žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Serge Brammertz. Zopakoval, že zatčení Karadžiče a jeho vydání je důležitým signálem ze strany Srbska, že Karadžić bude souzen za zločiny spáchané v Bosně a Hercegovině na začátku 90. let.

Radovan Karadžić čelí nejzávažnějším obviněním, jaké zná mezinárodní trestní právo. Bude souzen za válečné zločiny, zločiny proti lidskosti, etnické čistky v Bosně a Hercegovině. Mezi body obžaloby figuruje například jeho nařízení ostřelovat a terorizovat obyvatele Sarajeva, genocida ve Srebrenici v červenci 1995 nebo porušování ženevských konvencí během bosenské války v letech 1992 - 1995.

Právě genocida se bude Karadžičovi dokazovat nejhůře a obviněný doufá, že se mu tento bod obžaloby podaří vyvrátit, informovala zpravodajka ČT Eva Hrnčířová.

Tým Sergeho Brammertze prověřuje obvinění proti Karadžičovi, které bylo naposledy modifikováno v roce 2000 a zajistí, aby vše probíhalo v souladu s platnou judikaturou a zahrnovalo fakta a důkazy zajištěné za posledních osm let.

Během úvodní řeči hlavního žalobce v Karadžičově případu byla vyjádřena naděje, že dojde k zatčení dalších zločinců z bývalé Jugoslávie, především jde o bývalého vrchního velitele bosenskosrbské armády generála Ratka Mladiče.

Serge Brammertz:

„Zatčení Karadžiče je jasným signálem pro zbylé válečné zajatce, že neexistuje alternativa a že není bezpečné místo, kde se lze ukrýt.“

Tomu je, podobně jako Karadžičovi, připisován mimo jiné podíl na masakru 8 tisíc bosenských Muslimů ve východobosenské Srebrenici v roce 1995. Haag také zatím marně čeká na někdejšího předáka chorvatských Srbů Gorana Hadžiče.

Karadžiče přivezlo ve středečních ranních hodinách ze Srbska do Nizozemska srbské vládní letadlo. Samotný soud, před nímž se objeví poprvé dnes, začne nejspíš za několik měsíců a potrvá pravděpodobně několik let. Karadžić obývá stejnou celu, v jaké zemřel Slobodan Milošević.

Vydáno pod