Některých místech severní polokoule bude k vidění úplné zatmění Slunce

Praha - Na severu Kanady a Grónska, v sibiřské části Ruska, v západním Mongolsku a v Číně bude dnes možné sledovat jedinečný astronomický úkaz - úplné zatmění Slunce. České republice se sice takzvaný pás totality, kde je tento jev nejlépe pozorovatelný, vyhne, před polednem bude přesto sluneční kotouč nad jejím územím zakryt asi ze čtvrtiny.

Úplné zatmění začne v 11:11 SELČ nad arktickými oblastmi Kanady a skončí v 13:21 SELČ nad východní Čínou. Nejdéle Měsíc Slunce zakryje nad severním Ruskem, kde zatmění potrvá dvě minuty 27 sekund. Jeho sledování však podle meteorologů může na mnoha místech narušit velká oblačnost.

Další úplné zatmění Slunce přijde příští rok 22. července a bude trvat nejdéle v současném století - šest minut a 39 sekund. K vidění bude v Indii, Nepálu, Bangladéši, Barmě, v Číně a nad Tichým oceánem.  

V Česku se skryje čtvrtina Slunce 

Alespoň malou náhražkou pro ty, kteří nevyrazí do oblastí v pásu totality či nebudou zatmění sledovat na internetu, tak může být pozorování dnešního částečného zatmění, které začne v Praze deset minut před jedenáctou hodinou a jeho maximální fáze nastane v 11:40, kdy Měsíc Slunce zakryje přibližně z 24 procent. Poté se začne ze slunečního kotouče odsouvat, až ho ve 12:31 opustí úplně.

Doba a velikost zatmění se budou lišit v závislosti na místě pozorování. V Česku budou nejlepší podmínky na severu a východě země, kde se Měsíc do Slunce „zakousne“ až z 26 procent, na jihu republiky bude zatmění naopak nejmenší, asi dvacetiprocentní.

I když Měsíc zcela Slunce zakryje v pásu, který je vzdálen tisíce kilometrů, připravuje se i největší sluneční dalekohled v Česku. „Naše pozorování bude koordinované s kolegy, kteří se nacházejí v pásmu úplné totality,“ popsal Pavel Kotrč z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

V České republice bylo před devíti lety k vidění téměř úplné zatmění. Měsíční disk 11. srpna 1999 překryl Slunce až z 99 procent. Příští částečné zatmění Slunce bude možné v Česku sledovat 4. ledna 2011 v dopoledních hodinách, kdy měsíční kotouč zakryje shora zhruba 79 procent slunečního disku. Na to opravdu úplné si Češi budou muset počkat do 7. října 2135.

Pás úplného zatmění Slunce
Zdroj: ČT24
Vydáno pod