Na boji proti dopingu se poprvé přímo podílela farmaceutická firma

Paříž - Italský cyklista Riccardo Ricco, který v letošní Tour de France vyhrál dvě etapy, přiznal po průkazném testu na EPO (Erythropoetin, zahušťovač krve, který je určený k lepšímu okysličení), že dopoval. Jeho odhalení bylo výsledkem spolupráce farmaceutické firmy a protidopingové laboratoře.

Ricco, nejznámější postava mezi čtyřmi dopujícími cyklisty letošní Tour, byl při testu odhalen díky speciální „pasti“. Farmaceutická firma Roche totiž do třetí generace látky EPO po dohodě se Světovou antidopingovou agenturou WADA vložila molekulu, která v testu „vyplave“ na povrch a viníka usvědčí.

„Erythropoetin je přirozený lidský hormon. Jeho dodáním se zvyšuje počet červených krvinek, a tudíž schopnost krve nést kyslík. Z těla se vylučuje močí. Jestliže se tento hormon specificky modifikuje, je takzvaný EPO zcela nedekovatelný. Pokud se předem ví, jakou látkou je EPO modifikován (v tomto případě šlo o molekuly kyslíku), stává se z ní naopak jasný signál dopingu,“ vysvětlil ČT Jaroslav Nekola, ředitel Antidopingového výboru ČR.

Společný postup antidopingové agentury a farmaceutické firmy byl dosud nemyslitelný. Realizace si vyžádala pečlivé utajení. „Žádná jiná laboratoř kromě pařížské o celé věci nevěděla,“ říká Nekola. „Pokud se z takové spolupráce stane trend, bude to pro sport obrovský průlom. Všechny takzvané ´nové´ dopingové látky jsou totiž ve skutečnosti jen modifikace již známých látek. A jednotlivé modifikace by pak byly lehce odhalitelné.“

Taková změna by přinesla do vztahů mezi sportovci a dodavateli dopingových látek velkou nedůvěru. Do budoucna se ukáže, zda je boj proti dopingu v zájmu farmaceutických firem. Významným testem nové zbraně proti podpůrným látkám bude olympiáda v Pekingu.