Turisty od příjezdu do Pekingu odrazuje tvrdá vízová politika

Peking - Olympijský Peking by měl být narvaný turisty. Jenže zatím jsou tu hlavně Číňané. Příjezd pro zahraniční návštěvníky je totiž v poslední době složitější. Turisté musejí při žádosti o vízum předložit třeba i olympijskou vstupenku. Pekingský olympijský výbor to vysvětluje snahou zajistit během her klid a pořádek.

„Zavedli jsme přísnější pravidla pro udělování víz, abychom zaručili bezpečnost sportovců. Bezpečnost je základem pro úspěšné olympijské hry,“ říká mluvčí pekingského olympijského výboru.  

Hotely v Pekingu si ale stěžují, ubývá jim zákazníků, klienti ruší objednávky. S problémy se potýká i renomovaný Swissotel. V červenci tady hosté zrušili 20 procent rezervací. Regulace víz je podle ředitele hotelu brzdou cestovního ruchu.

„Úřady tvrdí, že obsazenost tří a čtyřhvězdičkových hotelů je nízká. Přibližně 30 až 40 procent. Pětihvězdičkové hotely jsou plné průměrně z 75 procent,“ říká manažer hotelu Eric Piatti

Ještě horší je situace v menších ubytovnách v původních pekingských čtvrtích, takzvaných „hutonzích“. Ty hostům nabízejí tradiční pohostinství a zaměřují se téměř výhradně na cizince. Majitel jednoho z nich Lu-sung-jüan si naříká. Sezóna vrcholí, a jeho hotel je přesto poloprázdný.

„Hosté si stěžují na potíže, které měli při získávání víz. Čína bere bezpečnost olympiády velice vážně. Turisté, kteří chtějí do Pekingu přijet, musejí mít řadu potvrzení a pozvání,“ tvrdí majitel hotelu.

Ještě nedávno čínské úřady odhadovaly, že na olympiádu přijede zhruba půl miliónu zahraničních turistů. Dnes se zdá, že jich bude méně. Kolik lidí odradila nepohostinná čínská vízová politika nebo například tento smog, bude jasné až příští týden.