Bush Američanům směřujícím na mise do Iráku zkrátil službu

Washington - Američtí vojáci, kteří budou vysláni do Iráku, budou místo 15 měsíců sloužit v misích jen rok. Oznámil to dnes prezident George Bush. Zároveň podpořil plánované stahování jednotek, které bude zahájeno již tento pátek. Americký prezident dnes rovněž upravil působnost a odpovědnost výzvědných služeb.

Bushovo prohlášení o zkrácení služby amerických vojáků vyslaných do Iráku,  je načasováno právě k pátečnímu zahájení zkrácení zdejších bojových misí. Nařízení platí ovšem jenom pro vojáky, kteří do Iráku teprve pojedou a ne pro ty, kteří tam již slouží.

Bush se dnes také zaradoval nad klesající úrovní násilí v Iráku.„Zaznamenali jsme třetí měsíc po sobě, kdy se snížená úroveň násilí ustálila,“ řekl. Zároveň pochválil irácké síly, že na sebe vzaly větší odpovědnost, pokud jde o bezpečnost, a zdůraznil, že irácká vláda dosáhla pokroku rovněž na politické frontě.

Americký prezident dnes také zveřejnil reformu upravující působnost a odpovědnost výzvědných služeb. Úřad národního ředitele tajných služeb (DNI) tak získal více pravomocí při řízení 16 amerických zpravodajských organizací. Úřad tak bude mít větší dohled nad rozpočtem těchto služeb, ale také větší působnost třeba při komunikaci se zahraničními výzvědnými organizacemi, což byla dosud výsada CIA. Bushova administrativa si od reformy slibuje hlavně zefektivnění práce zpravodajských agentur.