Čína zřejmě tvrdě potrestá korejskou televizi i organizátory příprav olympiády

Peking - Čína zuří. Kameraman korejské televizní stanice SBS, která má práva na vysílání přenosů z olympijských her, tajně natočil zkoušku slavnostního zahájení olympiády. Televize ji pak následně odvysílala a zveřejnila na internetu. Detaily ceremoniálu ale měly být přísně tajné. Za zveřejnění tajných informací přitom hrozí až 7 let vězení.

Čína zareagovala velice podrážděně. Podle čínských úřadů získala korejská televize záběry ilegálně a porušila pravidlo známé měsíce předem. Příprava ceremonie trvala několik let a podílely se na ní desítky tisíc lidí. Investice do ní byly obrovské, pohybují se v řádu desítek milionů dolarů. Lidé, kteří na ní spolupracují, museli podepsat místopřísežné prohlášení, že o tom nikde nebudou mluvit, že nebudou fotit a filmovat. Za porušení této přísahy hrozí v Číně až 7 let vězení, protože ceremonie je považována za vrcholné státní tajemství.

Čínský olympijský výbor v tuto chvíli zvažuje další kroky proti televizi SBS. Jednou z variant je, že budou všichni pracovníci stanice vypovězeni ze země ještě před začátkem olympiády. Případ ovšem ukazuje i na trhliny v zabezpečení organizace. Jeden ze členů štábu k tomu poznamenal: „Prostě jsme přišli, nikdo nám nebránil, a tak jsme natáčeli.“ Čínská strana pochybení organizátorů vyšetřuje a viníci budou pravděpodobně tvrdě potrestáni.

Čína chce ceremonií překvapit a ohromit, chce ukázat, co umí. Podle zpravodaje České televize Tomáše Etzlera dokonce Číňané kvůli olympiádě nevěnují pozornost zatmění Slunce, které bude v části Číny, na rozdíl od České republiky, úplné. „Myslím si, že normální Číňan není schopný momentálně uvažovat o ničem jiném než o olympiádě,“ dodává Etzler.