Tusk: Jednání o protiraketové základně pozdrží americké volby

Varšava - Polský premiér Donald Tusk v televizním rozhovoru naznačil, že by se hovory s Američany o plánovaném umístění protiraketové základny v Polsku mohly ještě protáhnout. Důvodem jsou prý nadcházející prezidentské volby. Poláci, ještě než na umístění kývnou, chtějí s USA dořešit několik zásadních okolností, jako například právní a finanční odpovědnost za základnu.

„Spojené státy dnes, stejně jako před čtyřmi lety, zažívají velké volební představení. Volby prezidenta vždy v USA znamenají určitou změnu směru, a tak lze usuzovat, že existuje riziko, že tato jednání mohou trvat poněkud déle,“ uvedl Tusk v televizním studiu polské veřejnoprávní stanice TVP.

Zatímco současná administrativa George Bushe hodně stojí o umístění protiraketové základny, není jisté, zda nový prezident vůbec bude mít štít v Evropě na programu. Dá se proto očekávat, že Bush bude chtít uzavřít jednání ještě letos. Další kolo hovorů proběhne koncem srpna, ani zde se ale neočekává výrazný pokrok. Zbývá totiž dořešit ještě několik důležitých bodů.

Co Poláci chtějí po USA?

  • záruky zvýšené ochrany
  • protiraketové střely Patriot
  • modernizaci protivzdušné obrany

Poláci si ale kladou podmínky, ve kterých jim musí Washington vyhovět, jinak couvnou. Varšava po Washingtonu žádá finance na modernizaci a posílení armády. Na to ale USA nechtějí přistoupit. Velká diskuse se vede o střely Patriot. Američané zastávají názor, že Polsko nepotřebuje drahou vojenskou techniku na obranu země. Varšava to pochopitelně považuje za nedostatečnou odpověď a na svých požadavcích dál trvá.