Americký antraxový vědec spáchal sebevraždu

Washington - Renomovaný americký vědec a odborník na biologické zbraně Bruce E. Ivins (62), který se dostal do podezření v souvislosti s vlnou šíření poštovních zásilek obsahujících antrax na podzim 2001, při níž zemřelo pět lidí, podle všeho spáchal sebevraždu. Vyšetřovatelé se proti němu chystali vznést obvinění z tohoto činu, za které by mu v případě odsouzení hrozil trest smrti.

Podle Washingtonu Post se vědec předávkoval léky a zemřel v úterý v nemocnici. Justiční úřady ho krátce předtím informovaly o chystaných obviněních. Bruce Ivins pracoval 18 let pro americkou vládu coby odborník na biologické zbraně. Podílel se na výzkumu očkování proti antraxu.

Na podzim 2001 pomáhal Ivins s vyšetřováním antraxových útoků, při kterých zemřelo pět lidí, dva z nich byli pošťáci. Dalších 17 osob onemocnělo. Tehdy, krátce po teroristických útocích z 11. září, dorazily zásilky se sporami antraxu do kanceláří několika zákonodárců ve Washingtonu, do televizí v New Yorku a do kanceláří bulvárních novin na Floridě. Spojené státy, otřesené útoky na newyorské Světové obchodní centrum a ministerstvo obrany ve Washingtonu, zasáhla vlna strachu.

Laboratoř, která zkoumala možnosti obrany proti biologickým zbraním, byla po dlouhou dobu ve spojitosti s antraxovými zásilkami středem zájmu vyšetřovatelů z Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Úmrtí Bruce Ivinse ale FBI nijak komentovat nechce.