Předčasné propuštění příslušníka organizace ETA vyvolalo demonstrace

Madrid - V ranních hodinách byl dnes ve Španělsku propuštěn na svobodu baskický separatista a bývalý zabiják násilnické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) José Ignacio de Juana Chaos. Zločinec byl odsouzen před 21 lety za 25 vražd a měl sedět za mřížemi ještě zhruba deset let. Předčasné propuštění dvaapadesátiletého muže vyvolalo v zemi vlnu nevole a v několika městech jeho propuštění vedlo k demonstracím.

Podle posledních zpráv bude byt manželky Juana Chaose v San Sebastianu, kam se nyní separatista chystá a který leží ve stejné ulici jako domov vdovy po jedné z obětí, zabaven. Tímto způsobem má být zajištěn majetek, který by pak měl sloužit jako finanční vyrovnání s rodinami jeho obětí.

Proti propuštění vede rozsáhlou kampaň již několik dní místní tisk. „Zítra bude propuštěn vrah těchto 25 osob“ byl titulek na páteční první straně pravicového listu ABC spolu s fotografiemi obětí. Tisk zdůraznil, že de Juana Chaos nikdy nevyjádřil nad svými činy lítost.  

Několik místních sdružení obětí terorismu vyzvalo k demonstracím. Prvních asi 200 lidí se dnes sešlo v Madridu na místě, kde zahynulo 12 policistů při atentátu, na kterém se v roce 1986 de Juan Chaos také podílel. Lidé demonstrovali i v baskickém San Sebastianu, kde ETA přesně před 40 lety poprvé vraždila, zabila místného policistu.

„Tento jedinec vzbuzuje samozřejmě i ve mně hluboké opovržení, avšak musíme ctít zákony,“ podotkl španělský prezident Jose Luis Zapatero. Přitom podle odborníků může vzniklá situace přerůst v ohromný konflikt. V San Sebastianu se již v odpoledních hodinách sešli také přívrženci skupiny ETA a pěli oslavné chorály, jak informoval zpravodaj ČT Filip Kanda. De Juana se měl plánované akce dokonce zůčastnit, avšak pro obavy z vlastní bezpečnosti tak neučinil.

ETA bojuje od srpna 1968 za vlastní stát Basků na severu Španělska a v jihozápadní Francii. Za tu dobu připravila o život nejméně 825 lidí. Její zatím poslední obětí se stal v květnu policista v baskické vesnici Legutiano. Hnutí je na seznamu zakázaných teroristických organizací nejen Španělska, ale i EU a USA.