V Afghánistánu dnes po útocích zemřelo nejméně 22 lidí

Kábul - Deset svatebčanů včetně ženicha a nevěsty zemřelo na následky pumového útoku na autobus, ve kterém jeli. Mezi mrtvými jsou i děti, dalších šest lidí bylo zraněno. Afghánská policie viní z výbuchu Taliban. V bojích v jižní části země zase vládní a spojenecké síly zabily nejméně dvanáct islamistických povstalů. Při snaze povstalců přepadnout společnou hlídku afghánské armády a spojenců byl jejich útok odražen a radikálové utrpěli citelné ztráty. Za letošní rok zahynulo podle oficiálních zdrojů v Afghánistánu při násilí povstalců přes 2 700 lidí.

Radikálové v pátek přichystali palebnou léčku na společnou hlídku afghánských a aliančních vojáků. Ti ale první útok odrazili a přivolali leteckou podporu. Palba a bombardování z letadel způsobila útočníkům značné ztráty, zabito bylo přes deset povstalců. Afghánská ani alianční hlídka neutrpěly žádné ztráty, uvádí vojenské velení.

Jižní Afghánistán je centrem povstání islamistického hnutí Taliban proti afghánské vládě. Za květen a červen uskutečnili bojovníci Talibanu více útoků proti aliančním silám, než kdykoli předtím od roku 2001, kdy zásah aliančních sil v čele s USA v Afghánistánu začal.

Taliban v pátek provedl úspěšný bombový útok proti vozidlu aliančních sil. Bomba umístěná na okraji silnice a dálkově odpálená zabila pět vojáků NATO a jednoho civilistu. K incidentu došlo v provincii Kunar nedaleko hranic s Pákistánem, kde vojáci Talibanu a bojovníci Al-Káidy v poslední době přeskupují síly.