V indickém chrámu bylo ušlapáno nejméně 145 věřících, hlavně žen a dětí

Dillí - Osudnou se dnes stala návštěva hinduistického chrámu v Indii 145 lidem, mezi nimiž byly především ženy a děti. Ušlapal je dav, když se zřítilo zábradlí a lidé začali padat přes sebe. Je možné, že počet obětí bude ještě stoupat.

Neštěstí se stalo v chrámu Naina Déví ve městě Simla, správním středisku indického státu Himáčalpradéš. Zde se shromáždily desetitisíce věřících během devítidenního náboženského festivalu.

Mrtvé a raněné odváželi záchranáři od chrámu ležícího na úpatí Himaláje lanovkou a vrtulníky. Na rozmazaných televizních záběrech natočených u chrámu byla vidět dětská těla ležící na cestě. U nemocnice ve městě Biláspur záchranáři vykládali z nákladních aut mrtvé zabalené do hnědých přikrývek a ukládali je v řadách, aby je mohli přijít identifikovat příbuzní.

Podle policie stály desetitisíce lidí na schodišti vedoucím k chrámu Naina
Déví. Paniku mezi nimi vyvolala zvěst o tom, že se výše nad nimi sesunula půda a že se na lidi valí kamení. Pod náporem prchajícího davu se zbortilo zábradlí a lidé začali padat přes sebe. Zvednout ze země se nepodařilo hlavně těm nejslabším - dětem, ženám a starým lidem - byli ušlapáni. Záchranné práce a vyprošťování zraněných komplikoval silný déšť.

Tlačenice se smrtelnými následky jsou u indických chrámů poměrně častým jevem. Často až stovky tisíc lidí se shromáždí ve stísněných prostorech, v nichž neexistují zařízení, která by pohyb davu pomáhala regulovat.