Pamětníci si připomněli osvětimské vyhlazení Romů

Osvětim - Pamětníci, kteří přežili pobyt v bývalém vyhlazovacím nacistickém táboře Osvětim - Birkenau, si připomněli hromadné vyvraždění romských vězňů z roku 1944. Do dějiště smuteční slavnosti za romské oběti holocaustu přijelo přes 300 lidí, sešli se zde i se zástupci polské, maďarské a slovenské vlády.

Předpokládá se, že v nacistických koncentračních táborech zahynulo spolu s šesti miliony Židů až půl milionu Romů, přesný údaj o jejich obětech však neexistuje. Ti, které nacisti nezabili hned, prošli sterilizací a zrůdnými pokusy doktora Mengeleho. „Zažili jsme tady nepředstavitelné utrpení, za všechno nás trestali, bili nás a mrzačili,“ uvedla bývalá vězenkyně tábora Luise Beckerová.

Nacisté se v polovině roku 1944 rozhodli takzvaný romský rodinný tábor v Osvětimi zlikvidovat. „Byla to rozsáhlá a plánovaná akce, jejímž cílem bylo vyhladit romskou populaci v Evropě,“ prohlásil Marek Lakota z polského Institutu paměti národa.

Nacisté nahnali 2. srpna 1944 do plynových komor drtivou většinu všech zbývajících romských vězňů Osvětimi, včetně žen, dětí a starců. Zbytek za přežití vděčí tomu, že byli umístěni do německých továren na otrockou práci.

Osvětim - Birkenau byl největším německým vyhlazovacím táborem za druhé světové války. Nacházel se na území dnešního Polska u města Osvětim. Jednalo se o komplex několika táborů v oblasti Horního Slezska, které byly vzájemně propojeny. V táboře našlo smrt přes 1,1 miliónu lidí, nejvíce, asi 960 tisíc Židů, 75 tisíc Poláků, devatenáct tisíc Romů a mnoho dalších.

Vydáno pod