Nejmenší had na světě se ztratí mezi špagetami

Wahington - Vědci objevili vůbec nejmenšího hada na světě. Tenký asi jako špageta dorůstá délky okolo deseti centimetrů. Domovem druhu Leptotyphlops carlae, jak ho jeho objevitelé nazvali, je karobský ostrov Barbados. Had má šedohnědou barvu se dvěma žlutými pruhy a není jedovatý.

O chování nejmenšího hada světa toho vědci zatím příliš nevědí. Známo je pouze to, že se živí termity a termitími larvami. Nový druh je asi o pět milimetrů kratší než jiný „minihadí“ druh z ostrova Martinik.

„Když se dostanete u druhu na takovou velikost, je důležitý každý milimetr,“ vysvětlil biolog z univerzity v Pensylvánii Blair Hedges, jehož zjištění byla dnes zveřejněna ve vědeckém magazínu Zootaxa.        Živočichové krajních velikostí, ať už nejmenší či největší jsou často objeveni na ostrovech. V izolovaných oblastech se prostředí nemění tak rychle jako na kontinentech a živočišným druhům tam také nehrozí taková biologická konkurence.

Hedges se domnívá, že nově objevený druh už je blízko minimální možné životní délky hadů. Had klade jediné malé vejce, které zabírá většinu  ěla matky.

Nejdelším hadem světa je krajta mřížkovaná, která dorůstá až do délky deseti metrů a žije v jihovýchodní Asii. Nejstarší známé hadí zkameněliny mají stáří až 100 milionů let.