Peking se dále pokouší zmírnit smog

Peking - Čína se velmi pečlivě připravuje na svůj velký den. I když se snaží průběh zahajovacího ceremoniálu utajit až do pátku, zkoušku ohňostroje skrýt nešlo. Mezinárodní olympijský výbor ale o víkendu řešil jiné záležitosti, kterými se před olympiádou ještě nikdy nezabýval - internetovou cenzuru a špatné ovzduší.

Řada sportovců odkládá příjezd do Pekingu na poslední chvíli. Také mezi nimi se najdou výjimky, například australská hvězda a plážová volejbalistka Nat Cooková: „Samozřejmě by ovzduší mohl být problém. Ale hrajeme tak tři čtvrtě hodiny až hodinu, takže doufám, že vyjdeme ven jen na tuhle dobu a pak se co nejrychleji vrátíme dovnitř, abychom se vzpamatovali.“

Peking už do čistého vzduchu investoval 18 miliard dolarů. Posledních několik dní se mračna smogu rozplynula a velkoměsto se koupe ve slunci. Smog ale může udeřit znovu, v tom případě jsou organizátoři her připraveni některé disciplíny odložit. „Dobré počasí lepšímu vzduchu pomohlo, některé znečišťující látky se ztratí. Ale smog způsobují i jiné věci, takže i když svítí slunce, neznamená to, že je vzduch čistý,“ uvedla Lorena Luová z organizace Greenpeace.

Přes dva týdny se v ulicích střídají jeden den auta se sudou číslicí na konci státní poznávací značky a druhý den s lichou. Doprava díky tomu poklesla asi o třetinu. Čínská vláda navíc nyní přišla s dalším vylepšením, které popsal ředitel Pekingského úřadu na ochranu životního prostředí Wang Siao-Ming: „V případě nouzového plánu nebudou smět na ulici auta s poznávací značkou, jejíž poslední číslo je shodné s posledním číslem data.“

Podle kritiků může čínská vláda přicházet se sebesložitějším matematickým vzorcem pro auta, ale jestliže továrny v okolí Pekingu, které jsou dočasně zavřené, nepřestanou chrlit miliony tun škodlivin, situace ve městě se po hrách příliš nezlepší.

Vydáno pod