Itálii rozděluje otázka eutanázie

Řím - Téma eutanázie vyvolává ostrou debatu v Itálii. Odstartoval ji milánský soud, když kývl na žádost odpojit od přístrojů ženu po šestnácti letech v kómatu. Proti okamžitě vystoupila katolická církev a v týdnu se odvolal taky generální prokurátor. Spor pronikl až do parlamentu.

Eluana Englarová utrpěla ve svých dvaceti letech aoutomobilovou nehodu, dnes už je 16 let v komatu. Její otec dostal svolení soudu k odpojení dcery od přístrojů. Generální prokuratura však posléze rozsudek zrušila. Podle ní nebyly dostatečné důkazy, že stav ženy je nezvratný.

V Itálii eutanasie chápaná jako asistovaná smrt povolená  není. Pacienti ale mají právo odmítnout léčbu. To byl třeba případ Piergiorgia Welbyho, který veřejně žádal odpojení od přístrojů a v roce 2006 toho dosáhl. Katolická církev mu pak na protest odmítla církevní pohřeb. Podle Welbyho vdovy se u Englarové jedná o stejnou situaci. „V případě Eluany Englarové odpojení od přístrojů umělé výživy neznamená eutanasii, jen odmítnutí ošetřování, které se stalo neužitečným,“ uvedla Mina Mina Welbyová.

Případ Englarová přitom v Itálii není jedinou spornou kauzou. Podle odhadů je v celé zemi v podobném stavu až dva a půl tisíce lidí. „Je velmi těžké odhadnout, jak je který případ vážný a nezvratný,“ dodává k tomu lékař Fabio Viselli.

Zda si nevyléčitelně nemocní Italové nakonec budou moci zvolit dobrovolný odchod ze života zůstává nejasné. Do debaty se vložil i italský parlament. Většina poslanců tvrdí, že  by o způsobu ukončení života neměly rozhodovat soudy, ale zákonodárci.