V italských velkoměstech policii pomáhají vojáci

Řím - Italská vláda chce ulehčit policistům, a proto jim ode dneška pomáhá i armáda. Ve velkých italských městech tak od dnešního rána slouží tři tisícovky vojáků, kteří budou bojovat proti zvýšené zločinnosti. Na následujícího půl roku přebere armáda například ostrahu nádraží, stanic veřejné dopravy, ambasád nebo památek. To by mělo policii umožnit zvýšit počet hlídek v ulicích. Levicová opozice toto opatření kritizuje jako snahu vlády militarizovat města.

V první fázi jsou vojáci nasazeni v pěti městech - 400 jich slouží v Římě, o 24 více v Miláně, dále příslušníci armády zamířili do Neapole, Padovy a Verony. Hlídat by měli například velká nádraží, frekventované stanice veřejné dopravy, ambasády či oblíbené turistické památky. Pokud se jejich přítomnost osvědčí, vyšle vláda vojáky do dalších pěti měst. V Římě se však s nimi návštěvníci u nejznámějších atrakcí, jako je třeba Koloseum, nesetkají, starosta města Gianni Alemanno si totiž stěžoval, že by mohli turisty vystrašit.

„To, že občané vědí o tom, že v ulicích jsou vojáci, by samo o sobě mělo být odstrašující,“ slibuje si od nového opatření ministr obrany Ignazio La Russa. Levicová opozice ale kabinetu Silvia Berlusconiho vyčítá, že se pokouší militarizovat města. S rozhodnutím pravicové vlády nesouhlasí ani odbory.

Nasazení armády je součástí vládního bezpečnostního balíčku, který obsahuje i návrhy zákonů zaměřené na zpřísnění imigrační politiky. Itálie také chce mít právo vypovědět ze závažných bezpečnostních důvodů občana EU. Vláda totiž vychází z toho, že podstatnou část trestných činů v Itálii páchají přistěhovalci, kteří jsou v zemi často nelegálně.