Angola se připravuje na parlamentní volby

Luanda - Parlamentní volby se budou v Angole konat poprvé po 16 letech v září a poté každé čtyři roky. Oznámil to dnes angolský prezident José Eduardo dos Santos. Volby do Národního shromáždění se uskuteční 5. září a mohly by pro zemi vzpamatovávající z 27 let občanské války začátkem nové éry.

Prezident v rozhlasovém vysílání vyzval všechny politické strany, aby k volbám zachovaly zodpovědný postoj a aby předvolební kampaň začínající v úterý proběhla v klidu. Volby jsou krokem „směrem k normalizaci politického života země a zlepší demokratický stát“, prohlásil dos Santos. „Od nynějška se budou legislativní volby konat pravidelně, každé čtyři roky v souladu s ústavou.“

„Angola se může stát příkladem pro africký kontinent a svět vůbec, jak konat demokratické, svobodné a transparentní volby,“ zdůraznil prezident. Poslední parlamentní a prezidentské volby v roce 1992 vyhrálo vládnoucí Lidové hnutí za osvobození Angoly (MPLA). Avšak vůdce povstaleckého Národního svazu pro úplnou nezávislost Angoly (UNITA) Jonas Savimbi odmítl jejich výsledky, což nakonec vedlo k obnově a prodloužení občanské války o dalších deset let. Do předvolební kampaně jde desítka politických stran a čtyři koalice. O 220 parlamentních míst se bude ucházet 5198 kandidátů.