George Bush je v Jižní Koreji, cestou pochválil Čínu

Washington - Americký prezident George Bush pochválil Čínu. V rozhovoru pro list The Washington Post ocenil její snahu zabránit Íránu a Severní Koreji vyvíjet jaderný program. Přiznal ale, že je těžké posoudit vývoj v otázce lidských práv. Hon čínských úřadů na disidenty komentovat nechtěl. V pátek se v Pekingu zúčastní zahajovacího ceremoniálu olympijských her, dnes zahájil dvoudenní oficiální návštěvu Jižní Koreje.

Bush se ale vyhnul přímé odpovědi na otázku, jestli přísná bezpečnostní opatření v Číně před olympiádou nejsou jen zástěrkou pro násilné akce proti disentu. „Číňané jsou hypersenzitivní kvůli možnému teroristickému útoku,“ řekl prezident novinářům na palubě letounu Air Force One při cestě do Asie. „A doufám, samozřejmě, že přes bezpečnostní opatření budou mít na paměti duch her. A pokud dojde k provokaci, že to vyřeší odpovědně a bez násilí,“ dodal Bush.

George Bush:

„Jedu do Pekingu proto, že chci ukázat, že si Číňanů vážím, a také proto, že toto je pro Čínu okamžik pýchy.“

Prezident se vyjádřil i ke kritice, že by se čínské olympiády neměl zúčastnit kvůli násilnému potlačení protestů v Tibetu. „Jedním z důvodů, proč jedu do Pekingu, je to, že chci ukázat, že si Číňanů vážím, a také proto, že toto je pro Čínu okamžik pýchy,“ obhajoval své rozhodnutí.

USA mají v Číně novou ambasádu

Po Jižní Koreji, Filipínách a Thajsku - tedy svých největších spojencích v oblasti - Spojené státy zintenzivňují i vztahy s Čínou. Důkazem je nová monumentální budova amerického velvyslanectví v Pekingu, kterou dnes Čína a Spojené státy ukázaly novinářům. Pojme 700 zaměstnanců a 20 státních úřadů. Ambasáda zabírá čtyři hektary pekingské diplomatické zóny a se 46 tisíci metry čtverečními je po Bagdádu druhou největší americkou ambasádou ve světě. Přesto už teď existují plány na její další rozšiřování.

V pátek do Pekingu dorazí prezident Bush, který slavnostně přestřihne pásku před ambasádou a pak se zúčastní zahajovacího ceremoniálu olympijských her. 

V Koreji se kvůli Bushovi modlí i protestuje

V Soulu Bushe přivítaly masové akce zaměřené na jeho podporu, ale i proti němu. Asi 30 000 Jihokorejců přivítalo amerického politika modlitbami, zatímco dalších asi 20 tisíc lidí protestovalo proti jeho příletu do země. Protiamerickou demonstraci policie rozehnala.

Jižní Korea teprve koncem června zrušila zákaz dovozu hovězího ze Spojených států, který platil čtyři a půl roku. Import tohoto masa do Jižní Koreje byl zastaven poté, co se ke konci roku 2003 ve Spojených státech vyskytl první případ nemoci šílených krav, která předtím zasáhla řadu evropských zemí. Spor o hovězí vyústil v částečné ochlazení hospodářských vztahů mezi USA a Jižní Koreou.

Odpůrci amerického hovězího využili Bushova příjezdu k demonstraci proti americkému i korejskému prezidentovi. V centru Soulu se shromáždilo na 20 000 lidí, z nichž velká část měla nasazené masky, aby je policie nemohla identifikovat. Policie demonstraci rozehnala vodním dělem.

Dalších asi 30 000 lidí vyjádřilo sympatie ke Spojeným státům ve společné modlitbě za úspěch Bushovy cesty. Příznivci USA, kteří mezi Jihokorejci převažují, zdůrazňovali především vděčnost za americkou vojenskou pomoc proti KLDR během korejské války v letech 1950 až 1953. USA mají dodnes v zemi přes 28 000 vojáků.

Šéf Bílého domu do Koreje v nejvyšší funkci přijel už potřetí. Tentokrát také s cílem ověřit informace severního souseda o jeho jaderném programu. Návštěva navíc probíhá v ovzduší dalšího zhoršení vztahů mezi Jihem a Sverem poté, co minulý týden severokorejský voják zastřelil jihokorejskou turistku.

  • Nová budova velvyslanectví USA v Pekingu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/348/34797.jpg
  • Jihokorejská policie zasahuje proti demonstrantům protestujícím proti návštěvě prezidenta Bushe autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/349/34813.jpg
  • Demonstrace na podporu Bushe autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/349/34811.jpg