Hry za tři dny: Čína zatkla 18 teroristů, provincií S'-čchuan otřáslo zemětřesení

Peking - Čína zatkla 18 údajně zahraničních teroristů v provincii Sin-ťiang, které obvinila z účasti na včerejším bombovém útoku na pohraniční celní úřad v Kašgaru, při kterém zemřelo 16 celníků. Stalo se tak poté, co byla výrazně zostřena bezpečnostní opatření v provincii. Navíc čínskou provincií S'-čchuan opět otřáslo zemětřesení, které si vyžádalo jednu oběť.

Z útoku v Kašgaru policie podezřívá islámské militantní separatisty, kteří požadují nezávislost západní provincie Sin-ťiang, kde chtějí vytvořit nezávislý islámský stát. Čtyři policisté jsou stále na jednotce intenzivní péče, stejně jako jeden útočník, kterému granát utrhl ruku.

V Sin-ťiangu byl posílen počet silničních kontrol a policistů v nich, zintenzivnily prohlídky vozidel, autobusů, zavazadel i osob. Budovy úřadů a prostranství před nimi jsou silněji střeženy.

Během olympijských her bude v pohotovosti 180 tisíc vojáků a policistů. Podle posledních informací se počet bezpečnostních složek může zvýšit až na 500 tisíc. Peking je nyní doslova opevněn. Bez prohlídky se nelze nikam dostat. Na příjezdových cestách jsou policejní zátarasy, prohledávají se auta, v metru jsou rentgeny.

Čína zpřísnila represivní opatření v Tibetu 

Čína v rámci bezpečnostních opatření před olympiádou zpřísnila represivní opatření namířená proti buddhistickým mnichům v Tibetu a zcela odřízla horský region od ostatních částí země, aby se o tamější situaci nedozvěděl zbytek světa. V dnes zveřejněné zprávě to uvedla aktivistická organizace Mezinárodní kampaň pro Tibet (ICT). Čína se k dokumentu nevyjádřila.

alší zemětřesení v S'-čchuanu

Čínskou provincií S'-čchuan, která byla postižená v květnu katastrofálním zemětřesením, zasáhly nové silné otřesy půdy. Měly sice intenzitu „jen“ šestého stupně Richterovy škály, přesto však byly neodbytnou připomínkou neštěstí z 12. května, které si vyžádalo na 70 tisíc obětí a zanechalo na pět milionů lidí bez přístřeší. K zemětřesení došlo krátce poté, co v Čcheng-tu skončil 13 kilometrů dlouhý běh s pochodní, kterou postupně neslo 315 lidí.

Epicentrum otřesů leželo v okrese Čching-čchuan, přibližně 1250 kilometrů jihovýchodně od Pekingu. Otřesy připravily o život jednoho člověka a 23 dalších zranily, z toho pět těžce. Zemětřesení také zničilo dálniční most a přerušilo silniční spojení se třemi vesnicemi. Úřady vyslaly do oblasti 200 vojáků, kteří mají zajistit obnovu infrastruktury.

Čína poručí i dešti - bojovat s počasím bude raketami

Stalým strašákem her je všudypřítomný pekingský smog. Podle zpravodaje ČT v Číně Tomáše Etzlera je ale dnes nad hlavním městem modrá obloha, smog totiž rozfoukal silný vítr.

Na pátek, první den olympiády, meteorologové předpovídají čtyřicetiprocentní možnost dešťů. Kdyby se počasí opravdu zhoršilo, je Čína připravena proti dešti bojovat. Stovka dobrovolníků prý bude připravena vystřelit do dešťových mraků rakety, aby se vypršely ještě před Pekingem. V pohotovosti navíc budou tři letadla.