Budou sebevraždené útoky, vyhrožuje pákistánský Taliban

Islámábád - Pákistánská odnož afghánského radikálního hnutí Taliban pohrozila vlnou sebevražedných útoků na pákistánském území, pokud Islámábád nezastaví vojenské operace proti radikálům v oblasti údolí Svát na severozápadě země. "Naše ultimátum vypršelo. Pákistánští vojáci zaútočili a je na čase, abychom udeřili i my, ať už to bude zítra, pozítří nebo kdykoli jindy," prohlásil mluvčí odnože maulví Umar. Varoval také, že Taliban je připraven spáchat sebevražedné i pumové útoky na vládní představitele.

Při bojích mezi armádou a radikály v údolí Svát zahynulo o víkendu podle pákistánských vojenských zdrojů 125 osob. Vládní jednotky napadly navzdory příměří uzavřenému v květnu milici místního protalibanského duchovního mully Fazlulláha. Fazlulláhovi stoupenci usilují o zavedení islámského práva šaría na pákistánském území. V minulosti také několikrát vyzývali obyvatele údolí Svát ke svaté válce proti představitelům pákistánské vlády.

V rámci mírové dohody mezi vládou a radikály se Fazlulláhovi příznivci zavázali uzavřít své výcvikové tábory a zastavit útoky proti vládě i proti civilistům. V posledních týdnech ale podle vojenských představitelů radikálové podpálili na 60 dívčích škol a koncem července unesli 30 provládních ozbrojenců a policistů a další tři zavraždili.