Česká republika má v afghánském Lógaru dobré jméno

Praha - Poměrně dobré jméno České republiky v Afghánistánu pomáhá odborníkům z českého Provinčního a rekonstrukčního týmu (PRT) v provincii Lógar v komunikaci s místními obyvateli. V pořadu Interview ČT24 to prohlásil Petr Kavka, civilní expert PRT. V provincii velké asi jako Pardubický kraj se podle něj najdou lidé, kteří studovali v Česku na vojenských školách, a s naší zemí je z jejich pohledu spojuje trochu i podobný osud - například to, jak se obě země nakonec zbavily sovětské nadvlády.

Český rekonstrukční tým ve východoafghánské provincii Lógar má civilní a vojenskou část - osm civilních expertů a 200 vojáků, z nichž čtyři jsou ženy. V týmu jsou odborníci na zemědělství, stavebnictví, na mediální věci i na bezpečnost. Úkolem týmu je podpora ústřední vlády v provincii, spolupráce s afghánskými ozbrojenými a bezpečnostními složkami, realizace rekonstrukčních a humanitárních projektů, monitorování a hodnocení místní a oblastní bezpečnostní situace či ochrana základny, na níž působí. Tým má vybudovat v Lógaru podmínky pro hospodářský růst, mezi priority patří podpora při zpracování zemědělských produktů.

Provincie Lógar má podle Kavky velký potenciál. Je poměrně blízko Kábulu a v minulosti to bývala obilnice afghánské metropole. Pětadevadesát procent obyvatelstva provincie se živí zemědělstvím a lidé tu většinou vnímají cizí pomoc pozitivně. Situaci trochu komplikuje fakt, že tým expertů z bezpečnostních důvodů objíždí Lógar v doprovodu vojáků, což u místních lidí vzbuzuje značnou nedůvěru. Experti se proto snaží co nejvíce od vojáků odlišit a přiblížit se lidem. Nechávají si například narůst vousy, při jednání nemají na očích sluneční brýle a snaží se respektovat místní zvyklosti mezilidské komunikace.

Interview ČT24

Tým expertů má konkrétně na starosti stavební projekty, opravy a stavbu základních a středních škol nebo vodohospodářské projekty. Během svého působení převzali čeští odborníci i některé americké projekty, dokončili jednu školu a místo na uskladnění ovoce a zeleniny. PRT podle Kavky v podstatě funguje na úrovni investorského dozoru, na vlastní práci se formou výběrového řízení najímají místní firmy. Rozpočet na letošní rok činí 80 milionů korun, přičemž postavení jedné školy v Afghánistánu přijde na 180 tisíc dolarů.

V pondělí do provincie přicestovali první vojáci druhého kontingentu, zbývající část vojáků se přesune na území Afghánistánu postupně během srpna. Celkem 200 příslušníků kontingentu zde bude působit šest měsíců.

Na misi se vojáci připravovali ve vojenském prostoru Libavá. Procvičovali zde reakce na různé incidenty, které je mohou v Afghánistánu potkat. Šlo například o situace, kdy by mohli být napadeni například sebevražedným atentátníkem, ale i možnost, kdy kolona najede na nástražný systém. V Afghánistánu letos zemřeli dva čeští vojáci po sebevražedném útoku v Hílmandu a po výbuchu nástražné nálože právě v Lógaru. Podle velitele kontingentu, jehož jádro tvoří vojáci sedmé mechanizované brigády z Hranic na Přerovsku, 95 procent vojáků mířících do Afghánistánu má již se zahraničními misemi zkušenosti.