Olympijská pochodeň dorazila do Pekingu, jih Číny bojuje s bouří

Peking - Olympijská pochodeň dnes dorazila do Pekingu. Po 130denní pouti, provázené četnými demonstracemi, ji v čínském hlavním městě vítaly nadšené davy lidí. Příchod štafety do Pekingu je poslední etapou v sedmileté přípravě Číny na olympiádu.

Štafeta, kterou postupně ponese 841 lidí, už nyní zůstane až do pátečního zahájení her v čínském hlavním městě. Jako první se jí ujal u jižní brány Zakázaného města, dřívějšího sídla čínských císařů, první čínský kosmonaut Jang Li-wej. Po něm ji převzala a basketbalová hvězda z NBA Jao Ming. Běžci se budou s pochodní střídat po tři dny, aby v pátek na závěr běhu poslední z atletů, jehož jméno zatím nebylo oznámeno, zapálil na Národním stadionu olympijský oheň a zahájil tak 29. olympiádu moderní doby.

Podél štafety s olympijským ohněm panují silná bezpečnostní opatření a náměstí Tchien-an-men hlídají ozbrojení policisté. Úřady se po celou dobu snaží předejít případným protestním akcím, které by narušily štafetu v některých západních zemích.

Do Pekingu dorazila štafeta s olympijským ohněm po emotivním běhu v provincii S'-čchuan, která se vzpamatovává z katastrofálního květnového zemětřesení, jež připravilo o život 70 000 lidí. Krátce poté, co štafeta v úterý proběhla hlavním městem provincie, ozvalo se nové zemětřesení, které zabilo jednoho člověka a zranilo 23 dalších.

Čína před hrami zatýká demonstranty a novináře

Přesto čínská policie dnes zadržela čtyři cizince, kteří při závěrečné etapě štafety olympijského ohně rozvinuli u národního stadionu transparent s nápisem Svobodný Tibet. Dva z nich se vyšplhali na sloup elektrického vedení, kde připevnili jeden z nápisů. Šlo o dva Američany a jednoho muže a jednu ženu z Británie. Všichni měli turistické pasy a jsou ve věku 23 až 34 let.

Další skupina tvořená třemi Američany se na náměstí Ťien-an-men pokusila z křesťansko-náboženských pozic kritizovat čínskou populační politiku, omezující počet dětí v rodině na jediné a prosazující proto důslednou antikoncepci s možností potratů.

Policejní kontroly a zatýkání se nevyhnuly ani zahraničním novinářům. Policie v provincii Sin-ťiang, kde před několika dny došlo k teroristickému útoku, napadla dva japonské novináře.

Dalajlama opět vyslovil podporu olympiádě

Tibetský duchovní vůdce dalajlama dnes znovu vyjádřil podporu olympijským hrám v Pekingu, protože „šíří olympijského ducha přátelství, otevřenosti a míru“. Nepřímo tak odmítl dřívější výzvu Kongresu tibetské mládeže (TYC) k mezinárodnímu bojkotu her. „Již od doby kandidatury Pekingu na konání olympiády jsem podporoval právo Číny hry uspořádat,“ prohlásil dalajlama na internetových stránkách tibetské exilové vlády. „Olympiáda je okamžikem velké hrdosti 1,3 miliardy Číňanů. Tyto hry by měly přispět k šíření olympijského ducha přátelství, otevřenosti a míru. Vysílám své modlitby a přání za úspěch této akce,“ dodal.

Jih Číny zasáhla tropická bouře

Přípravu na olympiádu narušilo počasí. Jih Číny zasáhla tropická bouře Pej-mien. Přinesla prudký déšť a vítr o rychlosti 130 kilometrů za hodinu. Letecké spoje jsou rušeny, trajekty zůstávají v přístavu, zavřela dokonce i burza a ekonomický život se utlumil. Popadaly stromy a elektrické rozvody. Úřady se obávají záplav. Postižená je autonomní oblast Kuang-si, provincie Kuang-tung a taky Hongkong. Tam se přitom mají při olympiádě uskutečnit jezdecké disciplíny - bouře zdržela příjezd desítek závodních koní.

V průběhu dne se má jádro bouře k městu ještě více přiblížit, takže se zlepšením situace se zatím nepočítá. Pořadatelé ale zatím doufají, že kvůli bouři budou muset předsoutěžní trénink posunout jen o dva dny.

V Pekingu je horko a smog

Nad Pekingem naproti tomu nehybně visí vlhké, mlhavé počasí s teplotami kolem 34 stupňů Celsia. Smog nad městem stále houstne, čínské úřady proto operativně zastavily výrobu v několika továrnách, které patří k největším znečišťovatelům ovzduší, a zakázaly provoz dalšímu milionu aut. Čínská akademie věd ale předpovídá, že pro páteční zahajovací ceremoniál bude kvalita vzduchu „poměrně dobrá“.

Tropická bouře
Zdroj: ČT24
Vydáno pod