Ameriku šokovala největší krádež osobních údajů

Washington - Americké úřady odhalily největší krádež osobních údajů v historii země. Jedenáct lidí obvinily z toho, že ukradli čísla a hesla z více než čtyřiceti milionů kreditních a debetních karet. Informace pak prodali. Získali je přes internet - nabourali se do počítačových systémů bank a obchodů. Tři obvinění jsou Američané, ostatní z Estonska, Ukrajiny, Běloruska a Číny.

Jedna z největších loupeží v historii Ameriky probíhala postupným a nenápadným mizením informací. Hackeři všechny překvapili, jak přiblížil generální prokurátor Michael Mukasey: „Tenhle případ jasně ukazuje, že v otázce loupeží osobních dat je náš systém zranitelný.“

Počítačový piráti data zjišťovali tím způsobem, že se přes internet nabourali do počítačových databází bank a obchodů, například s oděvy. Informace kradli ze serverů v Americe i Evropě. „Prostě s notebookem objížděli autem kolem firem a bank a hledali nezabezpečené Wi-Fi připojení,“ prohlásil státní zástupce Michael J. Sullivan. Michael Mukasey dodal: „Pak nainstalovali v napadených počítačových sítích programy, které jim stahovaly obrovské objemy dat.“

Zcizené údaje skupina využila nebo prodala. Podle žalobce jde o mezinárodní spiknutí, protože jen 3 obvinění jsou Američané. Na vyšetřování případu se podíleli i zahraniční bezpečnostní služby, například z Německa a Turecka.

Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že zloději způsobili bankám, obchodům i jednotlivcům velké škody, jejich hodnotu ale zatím nezveřejnilo. Na odhalování podobných krádeží pracuje v Americe od roku 2006 na příkaz Bushovy administrativy 17 federálních úřadů a agentur. Každoročně jejich operace stojí daňové poplatníky miliardy dolarů.