Rusko nevylučuje rozmístění svých raket v Bělorusku

Minsk - V Bělorusku by mohly být rozmístěny ruské rakety Iskander či strategické bombardéry. Na tiskové konferenci v Minsku to dnes prohlásil ruský velvyslanec v Bělorusku Alexandr Surikov. Šlo by o odpověď na americký protiraketový štít v Česku a Polsku.

„Bělorusko a Rusko jsou spjaty dohodou z roku 1994 (o stažení jaderných zbraní z Běloruska), jejímž ručitelem jsou USA. Bezjadernou dohodu nikdo nemůže porušit, ale otázky spjaté s protiraketovou obranou mohou být posouzeny,“ prohlásil velvyslanec. Podle něj „se může jednat o možném rozmístění raketových systémů Iskander a strategických bombardérů v Bělorusku, v Kaliningradu a jinde“.

Koncem minulého měsíce list Izvestija napsal, že taktické rakety Iskander by z Běloruska dokázaly „pokrýt“ Česko, zatímco Polsko by bylo zasažitelné z ruské enklávy u Kaliningradu. Ruskou odpovědí na americký štít by se měly stát také nové strategické rakety na souši i na ponorkách. Týž deník před časem spekuloval i o tom, že v reakci na americký protiraketový systém by se ruské bombardéry mohly vrátit na Kubu. To ale ruské ministerstvo obrany posléze popřelo.

Vydáno pod