Pákistánská vědkyně čelí v USA obvinění z terorismu

New York - Před soudem v New Yorku stojí 36letá pákistánská vědkyně Affia Siddikíová. Je obviněná ze spolupráce s teroristickou sítí al-Káida a z pokusu o zabití amerických vojáků v Afghánistánu. Za každé obvinění zvlášť jí hrozí dvacet let vězení. Její právník tvrdí, že je nevinná. Podle tajných služeb je matka tří dětí manželkou synovce Chálida Šajcha Muhammada, který byl obviněn z plánování útoků z 11. září 2001.

V roce 2004 FBI Síddikíovou označila za spojku al-Káidy, která představuje jasné nebezpečí pro Spojené státy. Síddikíová byla postřelena minulý měsíc, když se údajně snažila pálit na skupinu amerických vojáků, kteří ji přijeli v Afghánistánu vyslechnout. Do New Yorku byla převezena v pondělí. Neuroložka, která studovala ve Spojených státech, je manželkou Alího Abdala Azíze, synovce Chálida Šajcha Muhammada.

Azíz byl zatčen v roce 2003 a je společně s Chálidem vězněn na základně Guantánamo. Je podezřelý z obstarávání financí pro útok 11. září. U některých teroristických činů fungoval jako spojka mezi svým strýcem a dalšími atentátníky. Po Muhammadově zatčení údajně převzal odpovědnost za plánování útoku na londýnské letiště Heathrow a za útok v pákistánském Karáčí v roce 2003.

Třiačtyřicetiletý Chálid se podle Američanů se přiznal, že atentáty z 11. září vymyslel a naplánoval. Je podezřelý i z řady dalších teroristických útoků, mimo jiné na indonéském Bali v říjnu 2002, při němž zahynuly dvě stovky lidí.