Za dvojnásobnou vraždu při fingovaném přepadení mohou chyby slovenské policie

Bratislava - Za smrtí slovenského policisty, který spolu s dalším mužem zahynul v pondělí po fingovaném přepadení směnárny v Levicích, možná stojí i nedostatečná příprava celé akce, hrubé chyby a špatná komunikace. Podle opozičního poslance a někdejšího slovenského ministra vnitra Vladimíra Palka bylo riziko příliš velké, při zásahu se zjevně improvizovalo a nebylo zajištěno řádné spojení nasazeného policisty s velením.

Slovenská policie chtěla vypátrat organizátora plánovaného vyloupení směnárny a naplánovala její fingované přepadení. Organizátor si totiž na provedení samotné loupeže najal dalšího muže, který o tom policii informoval. Jeden z vyšetřovatelů se pak v převleku k informátorovi přidal a spolu s ním fingované přepadení směnárny provedl, aby se při předání lupu dozvěděl, kdo celé přepadení naplánoval. Nastrčený policista i jeho informátor ale byli zastřeleni poté, co oproti původním plánům nastoupili k organizátorům přepadení do auta. Pachatelé byli krátce na to zadrženi.

Palko dnes sice uznal, že se policie snažila zločince dopadnout, ale zdůraznil, že velkou chybou bylo i to, že agent po fingovaném přepadení neměl v kufříku nic z toho, co měl ukrást. To byl důvod pro vraždu, prohlásil Palko po setkání s policejním ředitelem Jánem Packem. Prokuratura také upozornila, že zásah se uskutečnil bez jejího vědomí, a že tedy policista v převleku ani jeho informátor nepůsobili v roli řádných agentů. Pouze informace a výpovědi řádně nasazených agentů lze přitom u soudu použít jako důkaz.

Slovenská policie k případu zatím mlčí

Sama policie zatím žádné oficiální informace k tragické události neposkytla a chce si počkat na výsledky kontroly. Zásah prošetřuje odbor kontroly policejního prezídia a inspekce slovenského ministerstva vnitra.

V souvislosti s vraždou obou mužů byli dnes obviněni čtyři podezřelí a prokurátor podal návrh na jejich vzetí do vazby. Pokud se jejich provinění u soudu prokáže, hrozí údajnému střelci a jeho spolupachateli až doživotní vězení, další dva muži stíhaní za přípravu loupeže mohou dostat až osmiletý trest.