Bush zkritizoval Čínu kvůli represím politických odpůrců, Čína to považuje za vměšování

Bangkok - Americký prezident George Bush otevřeně zkritizoval Čínu za stav lidských práv. V projevu v thajském Bangkoku vyzval čínský komunistický režim, aby Číňanům zajistil více politických a náboženských svobod. Čína následně Bushovi odpověděla, aby se do jejích záležitostí nepletl. Návštěva Thajska je poslední Bushovou zastávkou před Pekingem, kde se prezident v pátek zúčastní zahájení olympijských her.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang poznamenal, že Čína a Spojené státy mají rozdílné pohledy na lidská práva a náboženské otázky, ale Peking se podle jeho slov rozhodně staví proti tomu, aby se jakýmikoli slovy či činy tyto otázky využívaly k zasahování do vnitřních záležitostí jiných zemí.

„Amerika se staví ostře proti tomu, že Čína zadržuje politické disidenty, zastánce lidských práv a náboženské aktivisty,“ řekl Bush. Prezident během projevu svou kritiku zmírnil tím, že na adresu Pekingu pochválil některé ekonomické reformy. Váhu jeho kritiky podle zpravodaje ČT Martina Řezníčka snižuje i fakt, že ji americký prezident vyslovil v Thajsku, nikoliv na čínské půdě.

Bush kvůli účasti na zahajovacím ceremoniálů lavině kritiky z mnoha stran. Někteří američtí zákonodárci a organizace na ochranu lidských práv na prezidenta tlačili, aby zahájení olympiády bojkotoval, a dal tak Číně najevo nesouhlas s její domácí politikou. Bush své rozhodnutí zúčastnit se slavnostního ceremoniálu vysvětluje tím, že chce ukázat, že si Číňanů váží a na akci přijíždí také jako sportovní fanoušek.  

Podle ředitelky asijské sekce organizace Human Rights Watch Sophie Richardsonové se čínské vládě zřejmě dnešní ostrý Bushův projev nebude líbit. „Vedení v Pekingu téměř určitě bude považovat tyto poznámky za provokující a bude mít námitky,“ uvedla Richardsonová.

Bush se ve svém projevu věnoval i situaci v Barmě, kde vládnoucí junta loni ostře potlačila protivládní protesty. „Usilujeme o to, aby v Barmě skončila tyranie,“ řekl mimo jiné Bush. Prezident má dnes v Bangkoku ještě poobědvat s barmskými disidenty, poté se přenuse do Pekingu.

Vydáno pod