Na šíření antraxu před sedmi lety se podílel jediný člověk, tvrdí FBI

Washington - Za sedm let starý případ, kdy byl prostřednictvím poštovních zásilek šířený nebezpečný antrax, může vědec americké armády Bruce Ivins. Řekl to americký federální prokurátor Jeffrey Taylor. FBI ho měla konečně obvinit, ale Ivins spáchal koncem července sebevraždu.

Renomovaný vědec Bruce Ivins má na svědomí pět mrtvých a 17 zraněných. 18 let pracoval pro americkou vládu jako odborník na biologické zbraně, přitom sám rozesílal poštou smrtelně nebezpečnou látku. Další podezřelý v případu podle federální prokuratury nebyl. „Podle důkazů, které jsme proti němu shromáždili, si jsme jistí, že doktor Ivins byl jedinou osobou zodpovědnou za tyto útoky,“ řekl Taylor.

Incidenty otřásly Amerikou po útocích z 11. září 2001. Zásilky s antraxem tehdy dorazily do kanceláří několika zákonodárců, bulvárních novin a televizí. Ivinsův obhájce i známí vždy tvrdili, že je nevinný. Dvousetstránkový spis FBI má ale tvrdit pravý opak. „Lidé z FBI tu vyšetřovali asi rok, věděli jsme, že tu jsou, ale netušili jsme proč. Nenapadlo by nás, že to je kvůli Brucovi. Byl to takový příjemný člověk, “ svěřila se sousedka Natalie Dugganová.

Federální úřad pro vyšetřování tvrdí, že má všechny potřebné důkazy, které by Ivinse usvědčily z antraxových útoků. Nikdo ale netuší, co vědce k činu vedlo. Pod tíhou vyšetřování se totiž 29. července předávkoval léky.

Vydáno pod