Dva mrtví při výbuchu na pláži v Soči, výbuchy i v Istanbulu

Soči - Dva lidé zemřeli a další čtyři byli zraněni při výbuchu na městské pláži v jihoruském černomořském letovisku Soči. Lidé z městské pláže u osady Loo byli evakuováni. Příčina výbuchu se vyšetřuje. Ruský prezident Dmitrij Medveděv v reakci na výbuch nařídil svému představiteli na jihu Ruska Vladimiru Ustinovovi, aby osobně dohlížel na průběh vyšetřování výbuchu. Soči má v roce 2014 hostit zimní olympijské hry.

Podle místních zdrojů, na které se odvolávají ruské agentury, byla exploze tak silná, že byla slyšet na vzdálenost jednoho kilometru. Muž a žena dopoledne, kdy pláž ještě nebyla příliš plná, našli na pláži asi pět metrů od vody podezřelý balíček. Když ho žena chtěla vzít do ruky, nastal výbuch. Oba byli na místě mrtví.

Podle ruského serveru NEWSru.com vypsala jedna z místních organizací odměnu dva miliony rublů (asi 1,3 milionu korun) za informace, jež by přivedly na stopu pachatele.

Výbuchy dnes otřásly i Istanbulem 

Dějištěm nového teroristického útoku, který si vyžádal čtyři zraněné, se dnes ráno stalo i největší turecké město Istanbul. Neznámí útočníci ve čtvrti Üsküdar v asijské části města zřejmě hodili několik ručních granátů na budovu místní správy. Stanice NTV s odvoláním na policejní zdroje ale později oznámila, že šlo o minometné střely, jejichž cílem měla být nedaleká kasárna turecké armády. Podle bezpečnostních orgánů došlo celkem ke třem výbuchům, při nichž byly lehce zraněni čtyři zaměstnanci úřadu. Výbuchy poškodily také několik automobilů na nedalekém parkovišti a vytloukly skla z oken okolních domů.

Vydáno pod