Šéf designerské firmy Pininfarina dnes zahynul při havárii

Turín (Itálie) - Šéf slavné italské designérské firmy Pininfarina dnes ráno zahynul při dopravní nehodě nedaleko severoitalského Turína. Jednapadesátiletého Andreu Pininfarinu srazilo auto řízené důchodcem asi dva kilometry od jeho domu, když jel na skútru. Podle policie muž nezastavil na křižovatce.

Šéf slavného designérského podniku, který založil jeho děd Battista „Pinin“ Farina v roce 1930 a který je známý návrhy vozů pro značky Ferrari, Fiat nebo Ford, stál v čele firmy od počátku desetiletí. „Itálie, Turín a skupina Fiat ztratily podnikatelskou osobnost, která věděla jak pokračovat a rozvíjet práci svého děda Pinina a otce Sergia,“ reagoval na jeho úmrtí šéf Fiatu a Ferrari Luca Cordero di Montezemolo. Italský premiér Silvio Berlusconi ve smutečním prohlášení uvedl, že Pininfarina reprezentoval dynastii, která pomohla po celém světě proslavit značku „made in Italy“. Pininfarina byl ženatý a měl tři děti.

Pininfarina je autorem návrhů modelů Dino či Testarossa pro Ferrari, Alfa Romeo Spider nebo Ford Focus. Jeho studio navrhlo i skleněné třetinkové lahve pro Mattoni a Aquillu.

Rodina Pininfarinových stále drží 55 procent podniku. Již dříve plánovala odprodej asi 30 procent ze svého podílu. Věřila, že za ně získá okolo 100 milionů eur (2,4 miliardy korun) na vývoj nového elektromobilu, který chce spustit příští rok.

  • Místo tragické nehody italského designéra Pininfariny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/352/35151.jpg
  • Ferrari 512 Testarossa autor: ČT24, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/352/35147.jpg