Junta slibuje v Mauritánii nové volby

Nuakšott - Vojenská junta v Mauritánii, která včera svrhla dosavadního prezidenta Sídího uld Šajcha Abdalláhího, dnes slíbila brzké konání prezidentských voleb, které podle ní natrvalo obnoví demokracii v této islámské zemi na severozápadě Afriky. Zatím tu vládne jedenáctičlenná státní rada vytvořená bývalým šéfem prezidentovy stráže Muhammadem uldem Abdalem Azízem.

Převrat, při němž pučisté zajali prezidenta, předsedu vlády a ministra vnitra, byl vyvolán změnami v armádě, které krátce před sesazením provedl prezident Sídí uld Šajch Abdalláhi. Jedním z odvolaných vojenských představitelů byl právě šéf junty Azíz. Abdalláhi je v současné době zadržován neznámo kde.

Policie v ulicích metropole rozehnala slzným plynem zhruba 100 Abdalláhiho stoupenců, kteří protestovali proti jeho sesazení. Dalších tisíc lidí se v Nuakšottu sešlo při průvodu na podporu vojenské junty. Mnozí z nich skandovali Azízovo jméno a někteří třímali transparenty s nápisem „nutné řešení našich sociálně-ekonomických problémů.“

Prezidentova dcera mezitím vyzvala OSN, aby Abdalláhi byl dosazen zpět do prezidentského křesla. „Jménem svého otce… žádám OSN, aby pomohla navrátit demokracii mauritánskému lidu,“ uvedla ve veřejném prohlášení.

USA zastavily pomoc Mauritánii

USA dnes oznámily, že v souvislosti s pučem zastavují nehumanitární pomoc Mauritánii. Tato pomoc má hodnotu přes 20 milionů dolarů a je určená například na rozvojové projekty a výcvik mírových sil. Washington současně vyzval k okamžitému obnovení civilní vlády.

Vojenskému puči předcházelo několik týdnů ostré kritiky Abdalláhiho, kterého zákonodárci obviňovali z korupce a blízkých vztahů s islámskými radikály. Letos v červenci podal premiér s celou vládou demisi. Reagoval tím na protesty proti zvyšujícím se cenám potravin. Nový kabinet se potýkal s velkou nestabilitou. Před několika dny navíc podalo demisi 48 poslanců a senátorů z Abdalláhiho strany.