Bin Ládinův řidič dostal trest pět a půl roku vězení

Guantánamo (Kuba) - K pěti a půl roku vězení dnes porota zvláštního vojenského soudu na americké vojenské základně Guantánamo odsoudila Sálima Ahmada Hamdana. Vojenský prokurátor pro bývalého řidiče teroristického vůdce Usámy bin Ládina navrhoval alespoň 30 let vězení. Hamdan by mohl být propuštěn již za půl roku, podle soudce tribunálu by se od jeho trestu mělo odečíst pět let, které strávil ve věznici na Guantánamu. Vláda USA ale tvrdí, že zde může "nepřátelské bojovníky" zadržovat po neomezenou dobu, dokud trvá válka s terorismem.

Jemenec Hamdan se dnes před soudem omluvil všem „nevinným lidem“, kteří zahynuli při teroristických útocích z 11. září 2001. „Osobně se jim omlouvám za cokoli, co jsem udělal a co jim mohlo způsobit bolest,“ řekl. 

Při vůbec prvním procesu na základně Guantánamo byl Hamdan ve středu uznán vinným z materiální podpory terorismu; zároveň byl osvobozen v bodech obžaloby týkajících se teroristického spiknutí a spiknutí za účelem usmrtit Američany v Afghánistánu.

Prokurátor John Murphy zdůvodnil požadovaný třicetiletý trest tím, že je Hamdan vinen z „trestných činů, kvůli nimž je náš svět mimořádně nebezpečný“. Obhájci naopak vyzývali k mírnosti a připomněli porotcům, že Hamdan nebyl usvědčen, že by se jakkoli podílel na útocích teroristické sítě al-Káida. „Je důležité, aby svět poznal, že toto je spravedlnost a ne pomsta,“ řekl jeden z Hamdanových obhájců Charles Swift. Verdikt o výši trestu půjde automaticky před vojenský odvolací soud ve Washingtonu, který může výši trestu jen snížit. Hamdan se pak může odvolat k americkému civilnímu soudu.

Hamdan byl zadržen v roce 2001 v Afghánistánu, dva měsíce po zářijových útocích na USA. Podle žalobců patřil k nejužšímu vedení al-Káidy a ve chvíli zatčení směřoval na bojiště. V autě měl údajně dvě rakety země-vzduch. Hamdan tvrdil, že se nikdy nestal členem al-Káidy a že nevěděl o její činnosti před tím, než začal pracovat jako bin Ládinův řidič. Přiznal, že pro bin Ládina v Afghánistánu pracoval v letech 1997 až 2001 za 200 dolarů měsíčně. Pracoval pro něj, protože prý potřeboval peníze pro rodinu. „Nemohl jsem žebrat. Musel jsem pracovat,“ řekl. K bin Ládinovi měl prý „vztah úcty“ jako každý jeho zaměstnanec.

Na Guantánamo převáželi Američané osoby podezřelé z terorismu, které zadrželi většinou na přelomu let 2001 a 2002 v Afghánistánu. Celkem prošlo základnou přes 750 lidí. Nyní je na Guantánamu asi 270 vězňů, z nichž jen 20 bylo formálně obžalováno. Pentagon ve středu uvedl, že hodlá soudit před zvláštními vojenskými tribunály dalších nejméně 20 osob. Nejsledovanější proces patrně bude s údajným strůjcem útoků z 11. září Chálidem Šajchem Muhammadem, který by měl před soudem stanout v září.

Teroristický útok na New York z 11. září
Zdroj: ČT24
Vydáno pod