Poslední etapa olympijské štafety se potýká s hustým smogem

Peking - Pod mlhavým nebem zahájila Čín poslední etapu štafetového běhu s olympijskou pochodní před slavnostním zahájením letních olympijských her, které v Pekingu začnou dnes večer v osm hodin osm minut místního času (14:08 SELČ). Závoj smogu způsobil, že olympijské budovy byly sotva viditelné ze vzdálenosti pár set metrů. Znečištěné ovzduší tak zůstalo nad Pekingem i navzdory drasticky dopravním omezením, v jejichž rámci musela z ulic zmizet téměř polovina aut.

Poslední etapa běhu s pochodní, do níž se zapojí 140 běžců, začala na západním předměstí Pekingu. Právě tam archeologové našli ostatky pekingského člověka, který v této oblasti žil v období před 250 000 až 400 000 lety. Zahraniční část olympijské štafety s pochodní provázely na řadě míst protesty aktivistů kritizujících především čínskou politiku v Tibetu. V Číně ale olympijský oheň při všech etapách vítají nadšené davy.

Předpověď počasí na dnešek v Pekingu slibuje horké, zamračené počasí s občasnými přeháňkami a slabým větrem. Vítr nebude dost silný, aby rozehnal smog, ale organizátoři uvádějí, že úroveň znečištění se bude celý den držet na neškodné úrovni.

Protestují v Nepálu i v Pekingu

Nepálská policie v hlavním městě Káthmándú rozehnala protest tibetských exulantů před vízovým úřadem čínského velvyslanectví a více než 1100 z nich zadržela. Policejní mluvčí Rameš Thapa uvedl, že protestující se snažili prorazit do vízového úřadu a porušili zákaz demonstrací v této oblasti.

Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF) v Pekingu asi na deset minut přerušila vysílání místní rozhlasové stanice a odvysílala vlastní vstup, v němž vyzvala Čínu k propuštění politických vězňů. RSF uskutečnila pirátské vysílání na protest proti čínské cenzuře médií v 8:15 místního času (02:15 SELČ), tedy zhruba dvanáct hodin před dnešním zahájením letních olympijských her v Pekingu. Vysílání na místní rozhlasové frekvenci 104.4 FM mimo jiné odsoudilo čínskou kontrolu zpravodajských médií.

Francouzi budou protestovat proti Číně

Pařížský soud dnes zrušil zákaz demonstrace, kterou Reportéři bez hranic naplánovala na 13:00 před budovou čínského velvyslanectví. Asi 200 lidí se shromáždilo na jiném místě v centru francouzské metropole a chystalo se zamířit k ambasádě. RSF akci zorganizovala na den zahájení olympijských her v Pekingu, aby upozornila na porušování lidských práv v Číně.

Generální tajemník RSF Robert Ménard označil rozhodnutí soudu za políček francouzským úřadům, které podle něj ve snaze zabránit aktivistům RSF manifestovat přijaly v tomto směru politické rozhodnutí. Zároveň si ale postěžoval, že policie nadále blokuje přístupovou cestu k velvyslanectví a porušuje tím soudní nařízení.

Vydáno pod